Sklizeň a původ
Jak název napovídá, čaj byl sklizen na jaře 2024 v horské zahradě ležící ve výšce přes 1 600 metrů mezi vesnicemi Chuej-lung (Huilong) a Ta-čchang (Dachang) v okrese Liang-che, prefektura Te-chung jihočinské provincie Jün-nan.
List
Šedé ochmýřené lístky jsou spolu s bílošedými tipsy esíčkovitě stočené tak, že připomínají malá háďata. Za sucha voní po broskvích a lehce napražených květech orchidejí. Rafinovaná kompozice vůní vylouhovaného listu začíná decentně kouřovým nádechem, po něm nastoupí jásavé tóny čerstvé zeleniny, rozříznuté cukety či dýně a ty po chvíli vystřídají v rychlém sledu vůně sladké, pražené a květinové.
Nálev
Nálev má čirou, světlezelenou svěží barvu se studeně namodralými odlesky. V jeho vůni objevíte drobné luční kvítky, které provází sladce pražený tón připomínající některé výběrové žluté čaje. Chuť je lehce napražená, příjemně svíravá s pevným tělem.
V prvním nálevu chybí uzené a kouřové tóny a sladkost v něm není dominantní. Okamžitě po polknutí se objevuje vzácný chuťový vjem zvaný Chuej Kan, což je specifická chladivá sladkost příznačná pro vysoce kvalitní čaje. Ve druhém nálevu již vystupují výrazněji do popředí sladké tóny a za nimi následuje hřejivá chuť připomínající indické koření a lehké chilli. Dochuť je sladce trávová, čistá, lehce pichlavá.
Kulinářské doporučení
Čaj je velmi povzbuzující, vhodný k samostatnému popíjení. Navozuje stav pohody a rychle s ním načerpáte novou energii. Odpoledne či navečer si při něm výborně odpočinete po celodenní práci. Chcete-li k němu něco zakousnout, doporučujeme ho vyzkoušet s lehčími francouzskými koláči.
Historie čaje
Chuej-lung je malá odlehlá vesnice s dlouhou čajovou tradicí. Leží ve výšce 1650 m. n. m. s průměrnou roční teplotou 15 ℃. Tento konkrétní Chuej-lung se skládá z výběrové třídy čaje označované
Tche Ťi (Te Ji, 特级 nebo 特級, doslova
speciální třída). Sbírá se z více než 50 let starých stromů jünnanského kultivaru vždy koncem března, v čase nejkvalitnějších sklizní nejjemnějších čajů.
Trvanlivost
Chuej-lung třídy Tche Ťi je čaj střední trvanlivosti. Doporučujeme ho spotřebovat do dvou až tří let od sklizně. Zelené čaje se obecně nehodí pro delší skladování. Jsou velmi svěží a obsahují hodně energie, avšak zhruba po roce se jejich svěžest a kvalita snižují a po více než dvou letech je z nich znatelně starší čaj.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte 80°C vodou a nechte louhovat ideálně 1 minutu. Takto lze připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný k přípravě do Gaiwanu, nebo metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.