Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny koncem února 2024 v okolí města Mo Ťiang (Mojiang) čínské prefektury S‘-mao (Simao) v provincii Jün-nan.
List
Čaj tvoří pouze zářivě zlaté, ochmýřené tipsy stočené do esíček. Suché lístky vám svou dřevitou vůní připomenou čerstvě naštípané třísky a objevíte v nich i lehké tóny citronu nebo kořeněného perníku. Nasládlá vůně vylouhovaného listu ukrývá tóny grilovaného masa, ovoce a másalového koření.
Nálev
Nálev je zlaté oranžovohnědé barvy. Jeho sladká vůně připomíná cukrovou vatu, fondán a tmavý med. V plné svíravé chuti naleznete kořeněné tóny sladké papriky. Dochuť je silná, výrazná, sladce kořenitá.
Kulinářské doporučení
Tento čaj doporučujeme popíjet samostatně, avšak krásně jím doprovodíte i sytější jídla. Neuděláte chybu, pokud jej připravíte spolu s klasickou českou kuchyní.
Historie čaje
Kolébkou černých čajů neboli chung čcha (hong cha, doslova „červený čaj“) je Čína. Po dlouhé historii zeleného čaje byl v horách Wu-i (Wuyi) provincie Fu-ťien vyroben první černý čaj kolem roku 1590 v pozdním období dynastie Ming. Jednalo se o typ Čeng Šan Siao Čung (Zheng Shan Xiao Zhong) na Západě známější jako Lapsang Souchong. Černý čaj se též jako první dostal do Evropy. Z Číny ho v 17. století dovezli holandští obchodníci.
Čínské černé čaje se liší podle místa původu. Nejznámější pochází z provincie Jün-nan (Yunnan) a z kraje Čchi-men (Qimen nebo Keemun) v provincii An-Chuej (Anhui). Rozdíl mezi nimi je zřetelný na první pohled. Kvalitní Jün-nany jsou zlatavé, s vysokým obsahem tipsů, kdežto čaje z Čchi-menu mají list drobnější, lesklý, uhlově černý, zpravidla zcela bez nebo jen s malým podílem tipsů.
Anglické slovo
tips označuje dosud nerozvinuté poslední čajové lístky, které bývají bohatě porostlé hebkým chmýřím a při zpracování získávají jinou barvu než ostatní lístky. V tipsech se hromadí síla a vůně celého čajovníku, proto jsou tak žádané a cenné. Podle tradice je ve staré Číně sklízely mladé panny a z keřů je odstřihávaly zlatými nůžkami společně s jedním následujícím lístkem.
Trvanlivost
Protože čínské červené čaje stárnou pomaleji, vydrží vám Imperial Mao Jian 4–5 let. Během prvního roku čaj postupně dozrává a jeho kvalita ještě roste. Následující 3–4 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne velmi pomalu ztrácet své kouzlo. Při dobrém skladování vám může vydržet až 10 let.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat podle chuti 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.