Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny v září 2016 z pouhých šesti čajovníků malé zahrady paní Ivanišvili a ze stromů rostoucích divoce v okolních lesích.
List
Pravidelné, kadeřavé a převážně zarolované lístky bez tipsů jsou 3 až 5 cm dlouhé a pečlivě vytříděné. Jejich barva je hnědočerná s občasnými červenými odstíny. Ve vůni převažují pečené tóny, ale zaujme vás i nádech velkých zahradních květin, medu, melasy a starého dřeva. Vylouhovaný list voní po indickém koření a pryskyřici se zřetelnými stopami tmavého horkého medu.
Nálev
Díky pečlivému třídění lístků je nálev čirý a bez usazenin. Bronzově hnědá barva při okrajích přechází ve zlatou. V energické vůni naleznete piniová semínka, vosí pyl i jemně fermentované kakaové boby. Příjemně plná a živá chuť v první chvíli připomíná oolong. Je mírně nakouřená, silná, nasládlá a evokuje čaj z kakaových slupek. Dochuť je sytě nahořklá, jiskrná a svěží. Připomene vám šťovík a v ústech příjěmě brní.
Chuť nálevu vás pokaždé znovu překvapí, a proto doporučujeme popíjet čaj od paní Ivanišvili opakovaně.
Kulinářské doporučení
Čaj je velmi povzbuzující a vhodný k popíjení samostatně. Krásně však doprovodí i smetanové polévky francouzského typu.
Historie čaje
Doba prvního sběru je v Gruzii posunutá, Lístky jsou oproti ranějším jarním sklizním větší a výživnější. Proto je pro zdejší čaje typický velký zralý list.
Ačkoli se čaj pěstuje v Gruzii již přes 100 let, v dobách sovětské velkovýroby jeho pověst značně utrpěla. Tyto doby jsou naštěstí pryč a vy nyní můžete ochutnat povzbuzující gruzínský čaj pečlivě zpracovaný technikou ručního rolování.
Trvanlivost
Čaj vám při dobrém skladování vydrží v perfektním stavu nejméně pět let.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 6–7 gramů čaje (přibližně 2 vrchovaté polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je velmi vhodný i pro začátečníky, protože ho nelze přelouhovat. Doporučujeme dávat trochu víc listu, než na první pohled vypadá správně.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.