Sklizeň a původ
Keemun Hong Xiang byl sklizen na jaře 2024 v oblasti Keemun čínské provincie Anhui. Jedná se o novinku, která vznikla z kultivaru Xiang Luo.
List
Leskle hnědočerný list je drobný, pravidelně esíčkovitě stočený a téměř bez tipsů. Voní kouřově a po medu, ucítit můžete i tóny hořké mandarinky. Po vylouhování list získá mnohovrstevnou svěže napraženou vůni. Charakterizují ji především medové tóny a v závěru si všimnete i jemného zeleného pepře.
Nálev
Nálev je pomerančově hnědé, průzračně čisté barvy. Voní hladce a připomíná propolis i sladké velké květy. Chuť je bez hořkosti, plná, hřejivá, lehce svíravá a připomene vám pomerančovou kůru v čokoládě. Dochuť je sladká a středně trvající.
Kulinářské doporučení
Keemun Hong Xiang je ideální k popíjení v průběhu celého dne. Jeho mnohovrstevnou chuť si užijete nejlépe ve chvílích klidu a odpočinku. V kombinaci s jídlem jej můžete vyzkoušet s ovocným salátem i sladkými slavnostními dezerty.
Historie čaje
Podle tvaru lístků a fascinující vůně se tomuto čaji říká voňavé spirálky. Jedná se o zcela nový typ čaje Keemun, který byl objeven teprve před deseti lety. Jeho výroba kombinuje tradiční metodu zpracování s technologií používanou při výrobě oblíbených zelených čajů typu Pi Luo Chun. Jeho základ tvoří výhradně celé listy sesbírané na jaře před tradičními čínskými svátky rovnodennosti.
Plně fermentované čaje tohoto typu se kdysi dávno v Číně nazývaly šedé. Poté se jim podle barvy nálevu začalo říkat červené. Právě tento typ zřejmě Holanďané přivezli počátkem 17. st. do Evropy. Přestože jsou v samotné Číně méně oblíbené než puerhy a zelené čaje, jejich hlavní druhy jsou skutečnými mistrovskými kousky a i levnější sorty těchto čajů se vyznačují velmi dobrou kvalitou.
Trvanlivost
Keemun Hong Xiang je spíše trvanlivý čaj. Dobře uskladněný vám vydrží v pěkném stavu minimálně 4 roky. Čaje tohoto typu někdy začínají být zajímavé až druhým rokem skladování.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, v dalších nálevech postupně přidávejte čas. Čaj lze tímto způsobem zalít minimálně desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.