Sklizeň a původ
Čaj pochází z ásámské varianty čajových keřů pěstovaných v oblasti Tinderet keňských velehor. Sklizen byl v květnu 2024.
List
List je podlouhlý, pravidelně esíčkovitě stočený, šedočerné až hnědé barvy, s velkým podílem zlatostříbrných tipsů. Jeho svěží vůně vám připomene rozkrojené jablko a citrusové plody. Vylouhovaný list voní podobně jako pečené jablko.
Nálev
Nálev je čirý, hnědočerveně jantarové barvy a v jeho vůni ucítíte lesní med. Chuť je jemně nahořklá a decentně tříslovitá, zároveň však velmi svěží se zřetelnými citrusovými tóny. Dochuť je dlouhá, čistá a lehce svíravá.
Kulinářské doporučení
Kenya Tinderet je ideální snídaňový čaj. Doporučujeme jej vyzkoušet také v kombinaci s čokoládou, kakaovými boby nebo sušenkami.
Historie čaje
Keňa je hned po Číně a Indii jedním z největších pěstitelů čaje na světě. Čajovník se do země dostal v roce 1903 a od roku 1924 se s čajem začalo obchodovat ve velkém. V současné době představuje pro Keňu pěstování a vývoz čaje třetí největší zdroj příjmu.
Stejně jako v okolních zemích afrického kontinentu se zde většinou vyrábí lámaný černý čaj typu broken. Často se jedná o základní kvalitu určenou pro sáčkové čaje. Oproti jiným africkým zemím, ve kterých se rovněž čaj pěstuje, se však v Keni setkáte i s velmi kvalitními celolistými čaji.
Díky tropickému klimatu a červené vulkanické půdě jsou v Keni podmínky pro pěstování čaje ideální. Většinou se pěstuje ve velehorách poblíž Viktoriina jezera v nadmořské výšce 1 600 až 3 000 m. n. m. Počasí je zde velmi teplé a dostatečně vlhké, a sklizeň proto probíhá celoročně. Nejlepší čaj se však sklízí na přelomu ledna a února a v červenci.
U nás jsou keňské čaje v podstatě neznámé, leží na okraji zájmu a i ortodoxní pijáci je často s despektem přehlížejí. Po prvním doušku našeho Kenya Tinderet ale zjistíte, že některé z nich rozhodně stojí za pozornost.
Trvanlivost
Kenya Tinderet je středně trvanlivý čaj. Beze změny vám v uzavřené krabičce nebo sáčku vydrží 2–3 roky. Poté začne chuť i vůně čaje uvadat a slábnout.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100°C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.