Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny koncem dubna roku 2024 v pohoří Čchi-tchou (Qitou) v okrese Ťin-čaj prefektury Lu-an, v čínské provincii An-chuej. Naše výběrová třída pochází z malolistého kultivaru Tu-šan a oproti běžnějším třídám se sklízí o něco dříve, aby byla zaručena nejvyšší čerstvost a svěžest. Zpracovává se výhradně ručně, aby se zachoval kadeřavý tvar listu.
List
Delší, pravidelné, podélně lehce zkroucené lístky mají sytě modrozelenou barvu, která na ohybech přechází do světle šedé. V jejich jasně zelené a decentně napražené vůni ucítíte semiš, hedvábí i hřejivé tóny domácích perníčků a sušenek. Vylouhovaný list svou sladkou vůní připomíná japonské zelené čaje, maču a mladé kopřivy.
Nálev
Průzračný nálev má světle zelenou barvu s chladně modravými a žlutozelenými odlesky. V jeho vůni vás zaujmou stopy rybízových listů a horského čaje z řeckých bylin. Po napití se vám na jazyku rozlije příjemně minerální, jemně slaná chuť stébel letní trávy. Dochuť je delší a připomíná květy lučních sedmikrásek.
Kulinářské doporučení
Naše Melounová semínka se hodí k italskému rizotu a tiramisu.
Historie čaje
Čaj Melounová semínka neboli Lu-an Kua Pchien (pinyin:
Lu’an Gua Pian má dlouhou historii. Poprvé ho zmiňuje Kniha o čaji slavného mistra Lu Jü. V dobách dynastie
Ming a
Čching se jeho lístky používaly jako platidlo daně císařskému dvoru. Tradičně je řazen mezi
deset nejznámějších čínských čajů.
Pro list je typické, že neobsahuje tipsy. Ty se totiž při sběru odstraní a ponechá se pouze druhý lístek z čajové větvičky. Jméno Kua Pchien (pinyin: Gua Pian),
melounová semínka, vystihuje tvar zpracovaného lístku.
Trvanlivost
Melounová semínka doporučujeme skladovat v dobrých podmínkách dva a půl až tři roky.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80 °C a nechte louhovat minutu až dvě. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, doporučujeme čaj připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy asi 5 sekund, další postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Doporučujeme též zkusit přípravu za studena. Stejné množství čaje zalijte půl litrem studené vody a nechte louhovat ideálně přes noc v chladničce.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.