Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen v březnu 2024 v pohoří Meng Ting (Mlžné hory) v oblasti Ming Šan čínské provincie S’-čchuan (Sečuán).
List
Tmavě zelený list je štíhlý, středně dlouhý, s decentním podílem světlejších tipsů. Nasládle svěží, výrazně čerstvou a lehce kořeněnou vůní připomíná trávu posekanou v horkém létě. Ve vylouhovaném listu objevíte vůni nasekaného listového špenátu, čerstvých bylinek ze zahrady, mechu a trávy.
Nálev
Nálev září zelenožlutou barvou. V jeho trávové vůni ucítíte stopy skořice a vanilky. Chuť je výrazná a plná, podobná zeleným čajům z Japonska. Převažují v ní svěží trávové tóny a připomene vám i mladý ječmen. Dochuť je výrazná a evokuje bonbóny z japonského práškového čaje mača. S přibývajícími nálevy nabývá chuť na hutnosti a síle.
Kulinářské doporučení
Meng Ting Jün Wu je velmi vhodný k přípravě za studena. Zapíjet s ním můžete například noky se smetanovosýrovou omáčkou.
Historie čaje
Okolí hory Meng Ting v oblasti Ming Šan na jihozápadním okraji
Sečuánské pánve se považuje za kolébku světové čajové kultury. Místní vrcholy dosahující až 1400 metrů jsou skoro neustále zahaleny mlhou, což spolu s dešťovými úhrny okolo 2000 mm ročně vytváří pro pěstování čaje ideální podmínky. Zřejmě proto právě zde okolo roku 53 před n. l. vysadil mladý muž Wu Li-čen z divokých čajovníků první čajovou zahradu, o které hovoří nejstarší historické záznamy.
Dodnes se v oblasti nachází Císařská čajová zahrada, do které podle tradice Wu Li-čen zasadil prvních sedm čajových stromů. V dávných dobách z nich mniši každý rok sesbírali pouhých 360 lístků, pečlivě je zpracovali a odeslali jako dar císaři.
Trvanlivost
Čínské zelené čaje z prvních jarních a předjarních sklizní jsou velice svěží. Nejsou určeny pro dlouhé skladování, nýbrž pro okamžitý požitek a popíjení. Po půl roce z nich jejich svěžest začne pozvolna odcházet a vyprchávat, až přestanou vonět a chutnat úplně. Déle než rok a půl je skladovat nedoporučujeme.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80°C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.