Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny na jaře 2012 v oblasti Meng Ku v čínské provincii Yunnan.
List
Stříbrnošedý až hnědočerný list je dlouhý, pravidelný a hodně ochmýřený. Neobsahuje polámané lístky a je bez chyb. Po vylouhování získá jasně zelenou barvu. V lehce ovocné vůni najdete maliny a jahody. Výrazné jsou i smetanové tóny, které vám připomenou oblíbené mléčné oolongy. Ve vylouhovaném listu ucítíte nasládlou vůni divokých trav, mechu i nádech smetany.
Nálev
Nálev má žlutě okrovou, místy až hnědou barvu. V jeho vůni objevíte květinově cukrové tóny a čerstvé seno. Chuť je plná, bez hořkosti a trpkosti. Po napití vám zaplní ústa jemnými sladkými tóny. Dochuť trvá dlouho a v jejích příjemně trpkých tónech zachytíte stopy mateřídoušky.
Kulinářské doporučení
Čaj Meng Ku Mao Cha můžete popíjet společně s bílým suchým vínem. Výborně se doplňuje se středomořskou kuchyní, především se špagetami s bylinkovým pestem.
Historie čaje
Mao Cha je základní materiál pro výrobu zelených Sheng puerhů. Po ruční sklizni, třídění a zavadnutí se čaj zpracuje tradiční metodou zvanou Sha Qing neboli Zabití zeleně. Lístky se vloží do žhavé pánve zvané wok a tam se promíchají. Poté se rozloží na bambusové rohože a po několik týdnů se na slunci suší. Následně se znovu protřídí. Vzniklému materiálu se říká Mao Cha. Může se lisovat do tradičních tvarů, prodávat jako sypané lístky nebo uložit do archivu pro další zrání.
Se sypanou Mao Chou určenou rovnou k popíjení se setkáte spíše výjimečně. Většinou je příliš syrová, drsná, trpká, málo kvalitní a potřebuje delší zrání, nebo se lisuje společně několik druhů dohromady, aby se docílilo lepší chuti. Naše Mao Cha se však řadí k těm špičkovým a svou chutí vás uchvátí již nyní.
Společnost Meng Ku, odkud naše Mao Cha pochází, byla založena v roce 1999 ve městě Shuangjiang, což v překladu znamená Dvojí řeka. V současnosti patří k nejpřednějším výrobcům čaje Puerh.
O čaji Puerh lze mluvit pouze tehdy, když jsou lístky vypěstovány v čínské provincii Yunnan na stromech určených pro výrobu tohoto druhu čaje. Je to výjimečný čaj nejen kvůli své chuti. Se zeleným puerhem si nekupujete pouze čaj, ale i investici. Jak Mao Cha nebo zelený puerh stárne, roste jeho kvalita a lístky získávají na ceně.
Trvanlivost
Trvanlivost Sheng puerhů je neomezená. S postupujícím časem lístky i nálev tmavnou a dostávají charakter podobný tmavým Shu puerhům. Chuť získává na plnosti, hloubce a mizí zelenkavé tóny. Jedná se o čaj vhodný pro dlouhodobou archivaci. Jestliže hledáte ideální čaj pro investiční zhodnocení, pak je to právě zelený Sheng puerh.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat asi 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.