Nepal SF Kuwapani Makalu SFTGFOP1 Svěží a povzbuzující čaj z mladých keřů himalájských velehor.


Horský himalájský čaj z druhé sklizně. Bez nečistot a prachu, s podílem tipsů a vysoce kvalitním listem.

Sklizeň a původ

Čaj pochází z čajových zahrad ležících v nadmořské výšce téměř 2000 metrů u městečka Hile v oblasti Dhankuta v Nepálu. Sklizen byl v červnu 2024 a zpracovala ho čajová továrna Kuwapani. Je plně fermentován.

List

Hnědočerný list s bíločernými, lehce zahnutými tipsy je pravidelný. Voní příjemně semišově, chlebově i ovocně. Objevíte v něm i vůni chlebové polévky a závěrem lehce kořeněné tóny. V lákavé vůni vylouhovaného listu naleznete kompozici grilované zeleniny a posléze tóny rozkrojeného grepu či granátového jablka. Závěr je jemně kořeněný.

Nálev

Bronzově čirá barva nálevu připomíná světlé dřevo. Voní jako chléb s máslem a později i jako čerstvě mletý pepř. Chuť je lehká, avšak plná. Nejprve vám jazyk roztančí jemné dřevité tóny, které se po chvíli přemění na ovocné. Následuje lehce navinulá kompotová chuť jablečných a hruškových slupek. Závěrem dominují tóny ovoce liči a příjemná tříslovinka. Dochuť je dlouhá, čistá, lehce nasládlá a s příjemnou tříslovinou. Po dopití zanechává na jazyku příjemný pocit.

Kulinářské doporučení

Povzbuzující čaj Nepál Kuwapani je vhodný k samostatnému popíjení zejména ráno, kdy vás dokonale probudí. Doplnit ho můžete vegetariánskými sendviči nebo tousty.

Historie čaje

Nepálské čaje jsou svými vlastnostmi a zpracováním velice podobné tolik oblíbeným Darjeelingům. Zaujmou vás svěží lehkou chutí i povzbudivými účinky na lidské tělo i mysl. Druhé sklizně v této oblasti probíhají v letních měsících a oproti prvním se fermentují plně. Sklizeň v Nepálu probíhá dva až čtyři týdny později než v Darjeelingu. Nepálské čajovníky jsou mladé keře a rostou ve vysoké nadmořské výšce. Plantáže Kuwapani zaujímají plochu cca 40 hektarů a leží v nadmořské výšce 1800 m. Zkratka SFTGFOP1 označuje nejvyšší kvalitu listu a znamená Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1 neboli Imperial.

Trvanlivost

Nepal Kuwapani patří mezi středně trvanlivé čaje. Jeho kvalita se 6–18 měsíců od sklizně nemění, po této době však čaj začne pozvolna ztrácet své kouzlo a stává se všednějším. Čaj je ideální k okamžitému popíjení.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna a půl polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat přibližně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Můžete zkusit i přípravu metodou Gong Fu Cha, avšak výše popsaná příprava je pro čaj vhodnější.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz