Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny na podzim roku 2023 poblíž vesnice Nepaltar v zahradě Himalayan Shangrila v nepálské oblasti Ilam.
List
Leskle černý štíhlý list je dlouhý a lehce zatočený. Obsahuje velké množství zlatých tipsů8. Suchý voní jako chléb s citrusovou marmeládou. Vylouhovaný list vůní připomíná červené čínské čaje, neomylně však rozpoznáte jeho nepálský charakter. Ve svěží, lehce ovocné kořeněné vůni sluncem spálené trávy ucítíte tóny chlebové kůry, křížal a zralých broskví.
Nálev
Lehce zakalený nálev má rudohnědou barvu. Voní po květinách v medu, mléčné čokoládě nebo čokoládových pralinkách. Jeho svěží a lehká chuť evokuje neloupané mandle, višně v čokoládě a jedlé kaštany. Dochuť je středně dlouhá s tóny navinulého citrónu.
Kulinářské doporučení
Zkuste čaj popíjet ke špagetám s lehkou smetanovou omáčkou nebo pestem. Hodí se i k čerstvým salátům či ovčím sýrům.
Historie čaje
Pěstování čaje má v Nepálu více než stoletou historii. V roce 1873 se ze sousedního Darjeelingu vrátil plukovník Gajraj Singh Thapa. Čajem, který v sousední zemi poznal, byl natolik unesen, že založil první dvě plantáže, Ilamskou a Soktimskou, a začal na nich pro sebe a nepálské království čaj pěstovat. Po léta se výroba čaje rozvíjela pod dohledem vládnoucí kasty. Dnes patří většina plantáží soukromým společnostem, menší část vlastní stát a zbytek drobní zemědělci. Celkově zabírají plochu 2 153 hektarů a nacházejí se ve výškách od 900 do 2 100 metrů. Čaje se v Nepálu ročně sklidí asi 13 tisíc tun.
Továrna Himalayan Shangri-La Tea Producers byla založena před deseti lety a během své krátké existence si již stačila získat velice dobrou pověst. Na její provoz, kvalitu čaje a férové podmínky pro zaměstnance dohlíží asociace farmářů, kteří do továrny dodávají lístky ze svých plantáží. Čaj se většinou zpracovává v duchu rodinných tradic ručně a často nese označení
Organic.
Trvanlivost
Nepal Shangrila Gold patří mezi středně trvanlivé čaje. Jeho kvalita se 6–18 měsíců od sklizně nemění, po této době však pozvolna ztrácí své kouzlo a stává se všednějším. Čaj je ideální k okamžitému popíjení.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna a půl polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 100°C a nechte louhovat přibližně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Můžete zkusit i přípravu metodou
Gong Fu Cha, avšak výše popsaná příprava je pro čaj vhodnější.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.