Sklizeň a původ
Lístky pocházejí z jarní sklizně roku 2024 z čajové zahrady Himalayan Shangri-la, která leží poblíž vesnice Nepaltar v nepálské oblasti Illam.
List
Ochmýřené lístky a tipsy jsou stříbřité barvy. Jejich lehce kouřová, prašná vůně vám připomene křídu, sladké jablko a seno. Po vylouhování se v nich rozvinou tóny kvalitního vína či trapistického piva.
Nálev
Čirý nálev je sytě žluté až okrové barvy. Jeho vůně je hřejivá a připomene vám vařené jablečné slupky, chléb i čokoládovo-ovocný marcipán. Výrazná chuť je svěží, pichlavá a sladká. Evokuje kompotovou šťávu a jehličí. V závěru je lehce strohá a suchá. Dochuť je dlouhá, taninová s lehkým tříslem.
Kulinářské doporučení
Na bílém čaji ze zahrady Shangri-la si nejlépe pochutnáte se sýrovými sušenkami nebo s cheesecakem.
Historie čaje
Nepálské čaje jsou svými vlastnostmi a zpracováním velice podobné oblíbeným Darjeelingům. Zaujmou vás svěží lehkou chutí i povzbudivými účinky na tělo a mysl.
Přestože značka
Himalayan Shangri-La Tea Producers existuje jen něco přes 10 let, už si stačila vybudovat výbornou pověst. Na kvalitu čaje a férové podmínky pro zaměstnance dohlíží asociace farmářů, kteří do továrny dodávají lístky ze svých plantáží. Čaj se zde většinou zpracovává v duchu rodinných tradic ručně a nese označení
organic (bio).
V Nepálu se čaj pěstuje už přes 100 let. První plantáže, Ilamskou a Soktimskou, zde po roce 1873 založil plukovník Gajraj Singh Thapa podle vzoru sousedního Darjeelingu. Dnes nepálské plantáže zabírají plochu 2153 ha, leží ve výšce 3000 až 7000 m. n.m. a vyrobí se z nich ročně 244 tun čaje.
Trvanlivost
Bílý čaj ze zahrady Himalayan Shangri-la patří mezi čaje středně trvanlivé. Jeho kvalita se 6–18 měsíců od sklizně nemění, pak ale čaj pozvolna ztrácí své kouzlo a stává se všednějším. Je ideální k okamžitému popíjení.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna a půl polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat přibližně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Můžete zkusit i přípravu metodou
Gong Fu Cha, avšak výše popsaná příprava je pro čaj vhodnější.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.