Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny v březnu roku 2016 v keňské oblasti
Nyambene Hills. Svažité čajové zahrady zde leží skoro přesně na rovníku ve výšce 1500 až 1900 metrů nad mořem. Necelých 30 kilometrů od nich začíná
národní park Meru, který je domovem slavných bílých nosorožců a legendární lvice Elsy. Ta je v národním parku i pohřbena.
List
Šedočerné lístky se zlatostříbrnými tipsy bez chmýří jsou podélně drátkovitě stočené. V jejich vůni ucítíte tóny horké čokolády a čokoládového likéru se zeleným pepřem a jemným čili. Po vylouhování připomíná vůně listu horký kmín, pečené maso a kmínový chléb. Najdete v ní i stopy nakládané mochyně.
Nálev
Nálev je čirý, hnědozlaté barvy se žlutými odlesky. Dokud je horký, můžete si na jeho hladině všimnout prchavé hry silic. V jeho vůni objevíte stopy suché bukové kůry, sladkokyselých višní v čokoládě, kiwi, pražené kávy i obilné kávové náhražky. Pichlavá, suchá, lehce hutná chuť se podobá grahamovým tyčinkám bez soli. Připomíná karob a čerstvý svatojánský chléb. Dochuť je suchá, čistá, lehce štiplavá a kmínová.
Kulinářské doporučení
Zkuste si čaj připravit k pěkně krvavému steaku nebo sýrovým tyčinkám.
Historie
Keňa je hned po Číně a Indii jedním z největších pěstitelů čaje na světě. Čajovník se do země dostal v roce 1903 a od roku 1924 se s čajem začalo obchodovat ve velkém. V současné době představuje pro Keňu pěstování a vývoz čaje třetí největší zdroj příjmu.
Stejně jako v okolních zemích afrického kontinentu se zde většinou vyrábí lámaný černý čaj typu broken určený pro sáčkové čaje. Asi proto jsou u nás keňské čaje v podstatě neznámé a zmlsaní pijáci je často s despektem přehlížejí. Oproti jiným africkým zemím se však v Keni setkáte i s velmi kvalitními celolistými čaji, jak dokazuje tento oolong i náš
Purpurový chameleon z kraje rovníkových sopek.
Díky tropickému klimatu a červené vulkanické půdě jsou v Keni podmínky pro pěstování čaje ideální. Většinou se pěstuje v horách poblíž Viktoriina jezera v nadmořské výšce 1 600 až 3 000 metrů. Počasí je zde velmi teplé a dostatečně vlhké, a sklizeň proto probíhá celoročně.
Trvanlivost
Trvanlivost tohoto čaje je velmi dlouhá. S postupujícím časem lístky i nálev tmavnou a získávají na síle. Jedná se o ideální čaj pro krátkodobou až střednědobou archivaci.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.