Sklizeň a původ
Čaj pochází z kultivaru Zelený nefrit (Cchuej-jü, Cui Yu) pěstovaného v oblasti hory Wen-šan u města Tchaj-pej na severu Tchaj-wanu. Sklizen byl v dubnu 2024.
List
List tvoří nepravidelně svinuté lístky převážně světle a tmavě zelené barvy, výjimečně nahnědlé. V mírně napražené vůni nejprve převládne čerstvý chléb a po chvíli náznak máty. Vylouhovaný list vůní připomíná vanilku, italské tiramisu, ovoce v želé a pampeliškový med.
Nálev
Kanárkově žlutý nálev voní jako jádra broskvových pecek. Jemně větrová, plná chuť nese stopy banánu, mrkve a bílého neochuceného masa. Dochuť je živá, lehce pichlavá a svěží.
Kulinářské doporučení
Pao-čung vás příjemně povzbudí a osvěží v horkých letních dnech. Kombinovat ho můžete se sladkostmi, zejména čokoládovými pralinkami.
Historie čaje
Tradičním postupem výroby a mírou fermentace se Pao-čung řadí do čajového typu na rozmezí zelených čajů a oolongů, někdy označovaného samostatným názvem
Pouchong. Během dosušování se lístky zabalí do papírových rolí, ve kterých se čaj fermentuje na 5 až 15 %. Odtud pochází název Pao-čung (Bao Zhong), který doslova znamená „balený druh“.
Jedná se o vynikající a hlavně uživatelsky nenáročný oolong pro běžné denní popíjení, jenž svým kvalitním základem a fortelným zpracováním mile překvapí i náročnější ctitele polozelených a zelených čajů z Formosy.
Nižší třídy těchto čajů se občas ovoňují například jasmínem či mléčnou vůní, aby se na masovém trhu lépe prodávali. My vám však přinášíme čaj zcela přírodní.
Trvanlivost
Pao-čung patří mezi dlouhotrvanlivé čaje. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám 5–8 let a v průběhu času se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 95–100°C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5–10 sekund, další můžete déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.