Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny na jaře 2024 z čajovníků kultivaru Jabukita, rostoucích na úpatí hory Fudži v japonské prefektuře Šizuoka.
List
Lesklé, sytě tmavě zelené lístky jsou drobné. Jejich vůně je výrazně zelená, sladká a najdete v ní tóny vydělané kůže a lehké vanilky. Vůně vylouhovaných lístků vám připomene spařené byliny, zejména kopřivy, objevíte v ní ale i stopy pivoněk a banánu.
Nálev
Nálev má světle zelenou barvu, která je pro japonské čaje typická. V jeho nasládlé vůni ucítíte stopy jasmínu, hroznového cukru a květin. Typicky japonská chuť v sobě nese tóny práškového čaje mača, bylin a mořských řas. Dochuť je suchá a nasládlá.
Historie čaje
Japonské čaje se podle kvality řadí do tří kategorií:
- Banča (základní)
- Senča
- Gjokuro (nejlepší)
Nejrozšířenější je právě Senča.
Nejkvalitnější čaje pochází v Japonsku z první sklizně, která obvykle probíhá od konce dubna do poloviny května. Většina čajových plantáží v Japonsku se nachází na ostrovech jižně od Tokia. 98 % sklizně tvoří zelený čaj.
Zatímco Číňané zastavují fermentační proces suchým teplem, Japonci používají horkou páru. Odlišnou barvu i chuť získávají japonské čaje i díky zastiňování. Stromky, ze kterých pochází špičkové čaje, jsou před sklizní zastiňovány rákosovými rohožemi a slámou. Nižší sorty se zakrývají černou látkou. Tím se částečně navodí podmínky, ve kterých rostl divoký čajovník.
Kvalitu japonských čajů můžete poznat podle barvy listu. Čím je tmavě zelenější a lesklejší, tím je čaj kvalitnější. Mnoho vám o čaji napoví též intenzita a svěžest vůně.
Kulinářské doporučení
Senča je velmi vhodná ke sladším dezertům nebo sušenkám. Tak vynikne její nasládle trávová chuť. Pokud hledáte ideální nápoj k suši, jen těžko byste nalezli lepší.
Trvanlivost
Japonské zelené čaje zpravidla nevydrží dlouho a naše Senča není výjimkou. Během prvního roku je svěží, povzbuzující a vonná, po delším skladováním však postupně odchází. Vypijte ji proto co nejčerstvější.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 70–80 °C a nechte louhovat ideálně 1–2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.