Senča z hory Fudži Energický, silně povzbuzující zelený čaj, který se výborně hodí k suši.


Senča (často psáno Sencha) je střední a nejrozšířenější třída japonského zeleného čaje. Její silně povzbuzující účinky oceníte v boji se spánkem jak ráno, tak večer, po kterém vás čeká ještě hodně duševní práce. Svou charakteristickou chutí pak stylově doplní typická japonská jídla.

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny na jaře 2024 z čajovníků kultivaru Jabukita, rostoucích na úpatí hory Fudži v japonské prefektuře Šizuoka.

List

Lesklé, sytě tmavě zelené lístky jsou drobné. Jejich vůně je výrazně zelená, sladká a najdete v ní tóny vydělané kůže a lehké vanilky. Vůně vylouhovaných lístků vám připomene spařené byliny, zejména kopřivy, objevíte v ní ale i stopy pivoněk a banánu.

Nálev

Nálev má světle zelenou barvu, která je pro japonské čaje typická. V jeho nasládlé vůni ucítíte stopy jasmínu, hroznového cukru a květin. Typicky japonská chuť v sobě nese tóny práškového čaje mača, bylin a mořských řas. Dochuť je suchá a nasládlá.

Historie čaje

Japonské čaje se podle kvality řadí do tří kategorií:
  1. Banča (základní)
  2. Senča
  3. Gjokuro (nejlepší)
Nejrozšířenější je právě Senča. Nejkvalitnější čaje pochází v Japonsku z první sklizně, která obvykle probíhá od konce dubna do poloviny května. Většina čajových plantáží v Japonsku se nachází na ostrovech jižně od Tokia. 98 % sklizně tvoří zelený čaj. Zatímco Číňané zastavují fermentační proces suchým teplem, Japonci používají horkou páru. Odlišnou barvu i chuť získávají japonské čaje i díky zastiňování. Stromky, ze kterých pochází špičkové čaje, jsou před sklizní zastiňovány rákosovými rohožemi a slámou. Nižší sorty se zakrývají černou látkou. Tím se částečně navodí podmínky, ve kterých rostl divoký čajovník. Kvalitu japonských čajů můžete poznat podle barvy listu. Čím je tmavě zelenější a lesklejší, tím je čaj kvalitnější. Mnoho vám o čaji napoví též intenzita a svěžest vůně.

Kulinářské doporučení

Senča je velmi vhodná ke sladším dezertům nebo sušenkám. Tak vynikne její nasládle trávová chuť. Pokud hledáte ideální nápoj k suši, jen těžko byste nalezli lepší.

Trvanlivost

Japonské zelené čaje zpravidla nevydrží dlouho a naše Senča není výjimkou. Během prvního roku je svěží, povzbuzující a vonná, po delším skladováním však postupně odchází. Vypijte ji proto co nejčerstvější.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 70–80 °C a nechte louhovat ideálně 1–2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz