Si Ji Chun aneb Věčné jaro Svěží polozelený čaj, v jehož vůni a chuti ucítíte nadcházející jaro.


Lehce fermentovaný a jemně pečený oolong, plný svěží jarní energie. Svou dostupnou cenou je určen především těm, kteří by rádi nějaký oolong zkusili, ale nechtějí se hned pouštět do nejvyšších úrovní. Snadná příprava pak potěší všechny, kteří se s čajem teprve začínají seznamovat.

Sklizeň a původ

Náš Si Ji Chun byl sklizen v lednu 2024 z horské čajové zahrady ve výši 900 metrů nad mořem v oblasti Nantou na Tchaj-wanu.

List

Svěží list světle zelené barvy je svinutý do drobných granulek, které se po zalití rozevřou. V jeho vůni ucítíte sušené květy, semiš i smetanové tóny. Vylouhovaný list voní sladce a evokuje tropické ovoce a řezané květiny.

Nálev

Nálev je světlé, slunečně žluté barvy a jeho vůně připomíná květiny zalité světlým karamelem. Chuť je hladká, jemná a naleznete v ní mléčné tóny i stopy banánu.

Kulinářské doporučení

Si Ji Chun je čaj ideální pro celodenní popíjení. Doporučujeme ho k sušenkám a drobnému slanému pečivu.

Historie čaje

Čaj nese jméno kultivaru Si Ji Chun, ze kterého je vyroben. Tento druh vznikl křížením čajových keřů Wu-i a Chin Shan. Jeho lístky jsou v porovnání s kultivary jiných oolongů drobnější. Sklízet se může až 7krát i 8krát do roka. Podle legendy ho v roce 1981 objevil neznámý farmář poblíž tchajwanského města Tchaj-pej v oblasti Muzha. Čaj se záhy stal velmi populární a rozšířil se do mnoha koutů ostrova, především do těch západních. O historii pěstování čaje na Tchaj-wanu píše Jiří Šimsa v knize Milec čaje toto:
„Rozkvět pěstování čaje však započal až v polovině 19. století. V roce 1855 se jistý Feng Chih Lin vracel ze zkoušek na státního úředníka z provincie Fujian a přivezl s sebou 36 sazenic čajovníku, které zasadil v rodné vesnici Luku v horské oblasti kraje Nantou. 12 sazenic se ujalo a tím byl položen základ tchaiwanské čajové produkce.“
K čajové kultuře na Tchaj-wanu později nepřímo přispěla i politická situace v poválečné Číně. Po roce 1949 na ostrov odešla strana generála Čankajška Kuomintang a s ní spousta vzdělaných lidí, mezi nimi i čajových mistrů, pro které se počínající Kulturní revoluce v Číně stala hrozbou. Ti s sebou přinesli umění pěstování a výroby čaje.

Trvanlivost

Si Ji Chun se řadí mezi střednětrvanlivé čaje. Beze změny a v plné síle vám při dobrém skladování v uzavřené nádobě nebo vakuovaném sáčku vydrží 3 roky. Poté začne pomalu chřadnout a uvadat.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100°C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Si Ji Chun -listSi Ji Chun - detail listu
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz