Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen z ásámské variety čajovníku na jaře 2024 v oblasti Simao, která se nachází v čínské provincii Yunnan.
List
List je tvořen smaragdově zelenými 2–3 cm dlouhými štíhlými tipsy, které vám vhledem připomenou mladé borovicové jehličky. Jejich vůně je příjemně zakouřená a objevíte v ní tóny kiwi a chmelových šišek. Vylouhovaný list svou svěží vůní připomíná borůvky, listy ovocných keřů a zelené hrušky.
Nálev
Nálev má bíložlutou barvu s okrovými tóny. Jeho chuť je plná a mnohovrstevná. Svěží tóny evokují lékořici, mátu i květy mladé hluchavky. Jeho lehká, decentně nasládlá vůně připomene květy sněženek a tmavý třtinový cukr. Dochuť je kulatá, medově nasládlá s trávovými tóny.
Kulinářské doporučení
Tento výhradně tipsový čaj není určený k jídlu, ale spíše k popíjení během klidného dne.
Historie čaje
Smaragdové jehličky jsou vyrobeny z velkolisté ásámské variety čajovníku Camellia Sinensis Assamica. Stromy tohoto druhu dosahují až 30 m a pěstují se ve všech výškových oblastech tropického pásma. Lístky jsou však zpracovány podobným způsobem, jako malolisté čaje mimo Čínu.
Nálev obsahuje hodně taninů, které mu dávají silnou
umami chuť v ústech a hrdle. Vedle čtyř základních chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá) existuje ještě pátá:
unami. Její chuťový receptor byl objeven v roce 2000 a vnímá v jídle kyselinu glutamovou a její soli.
Oblast Simao, odkud čaj pochází, je shodná s oblastí, ze které pocházejí slavné čaje Puerh. Je to výchozí místo, odkud se čaj na mulách vyvážel do tibetského města Lhasa a indického Dalí. Čajovník představuje v tomto regionu základní pěstovanou plodinu.
Trvanlivost
Čínské zelené čaje z prvních jarních sklizní jsou velice svěží. Nejsou určeny pro dlouhé skladování, nýbrž pro okamžitý požitek a popíjení. Po roce z nich jejich svěžest začne pozvolna odcházet, až přestanou vonět a chutnat úplně. Déle než rok a půl tento čaj skladovat nedoporučujeme.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 70–80°C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
Smaragdové jehličky jsou ideální k přípravě metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.