Sklizeň a původ
Čaj pochází z velkolisté variety Camelia Taliensis a sklizen byl začátkem března 2024 v Ťing-ku (Jinggu), v čínské provincii Jün-nan.
List
List tvoří pouze ochmýřené, leskle stříbrozelené tipsy pravidelného tvaru. Vůně suchého listu připomíná sušené byliny, slaměnky a seno. Ucítíte i lehce animální tóny, které pak ve vylouhovaném listu podtrhují vůni květů vzácných lotosů.
Nálev
Nálev je žlutě okrové barvy. V jeho vůni ucítíte semiš, karamel i brusinkovou zavařeninu. Lehká chuť Stříbrného meče je nejprve jemně sladká, postupně přechází do mandarinkových tónů a zakončuje ji smetanový nádech. Dochuť je suchá, lehce tříslovitá a sladká.
Kulinářské doporučení
Stříbrný meč je vhodný k sladkým dezertům a kvalitním sušenkám.
Historie čaje
Před časem jsme vám představili Jin Čen (Yin Zhen) neboli Stříbrné jehličky, čaj na první pohled velmi podobný Stříbrnému meči. Stříbrný meč je však pravý bílý čaj, kdežto Jin Čen by patřil spíš do kategorie bílých puerhů.
Tipsy Stříbrného meče se sbírají časně na jaře. Po vytřídění se nechají zavadnout a pak se suší profukováním horkým vzduchem. Čaj nepodstupuje žádné složitější procedury, a jde tedy o nejpřírodnější způsob výroby, který se praktikoval i před stovkami let.
Bílý čaj se proslavil za vlády dynastie Sung v letech 960–1279. Legendy vyprávějí, že byl určen výhradně pro císaře. Ve skutečnosti to bylo tak, že rolníci museli odvádět podíl z úrody jako daň císařskému dvoru, klášterům i jiným pánům, a ti samozřejmě chtěli pro sebe vždy jen to nejlepší, včetně bílých čajů.
Trvanlivost
Stříbrný meč je čaj střední trvanlivosti. Ve skvělé formě vám vydrží zhruba tři roky. Poté svoji svěžest začne postupně ztrácet. Ovlivnit stárnutí čaje můžete samozřejmě kvalitou skladování.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
Příprava Stříbrného meče je snadná, nemůžete ji zkazit, ani kdž použijete příliš horkou vodu nebo čaj zapomenete louhovat trochu déle. Ideální čaj pro začátečníky, kteří se přípravy obávají.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.