Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen v dubnu 2024 v čínské provincii Jiangsu. Jasmín, kterým je čaj přírodním postupem ovoněn, pochází z čínské provincie Guangxi.
List
List byl ručně svázán do pravidelných kuliček o průměru 5–6 mm, které jsou tvořeny jedním ochmýřeným tipsem (pupenem) a dvěma lístky. Jejich barva je žíhaně bílá, zelená a šedá, voní především po svěžích jasmínových květech. Ve vylouhovaném listu zaznamenáte lehce zakouřené a grapefruitově nahořklé tóny.
Nálev
Nálev je stříbřitě žluté barvy. Jeho vůně evokuje slunečný sad v tropických krajích. Voní lehce máslově s tóny čerstvých citrusových plodů a citrónové kůry. Chuť je lehká, mírně nasládlá, květinová a nutí k dalšímu napití. Můžete v ní najít i smetanový nádech. Jestliže Dračí oči zalijete vodou o vyšší teplotě, objevíte v chuti více dřevitých a lehce trpčích povzbudivých tónů. Dochuť je jemně štiplavá, citrusová a mátově svěží.
Kulinářské doporučení
Výborně se hodí ke středomořským jídlům a francouzským zeleninový koláčům. V Číně se tradičně podává
jasmínový čaj k jídlu, protože podporuje trávení a spaluje tuky.
Historie čaje
Jasmínové Dračí oči jsou oblíbené již z dob dynastie Jižních Sungů vládnoucích ve 13. století. Podle tradiční metody se čerstvé květy jasmínu v noci, kdy jsou otevřené a silně voní, rozprostřou na čajové listy a společně se suší. Poté se od čaje oddělí. Tento proces se u kvalitních čajů může opakovat až desetkrát.
Dnes je jasmínový čaj rozšířen především v severočínských provinciích. Svými léčebnými účinky pomáhá při bolestech v podbřišku, průjmech a dalších trávicích problémech.
Trvanlivost
Dračí oči nejsou určené pro dlouhé skladování. V dobré kvalitě vám vydrží přibližně dva a půl roku. Poté začnou postupně chřadnout a uvadat.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce nebo cca 30 kuliček), zalijte vodou o teplotě 80–90 °C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k přípravě metodou Gong Fu Cha.
Čaj si můžete připravit i tak, že několik kuliček (10–20 dle chuti) vhodíte do šálku nebo sklenice, zalijete a necháte louhovat. Čajové lístky se po otevření drží u dna a při pití vám nebudou „překážet“. I tímto způsobem můžete zalít Dračí oči několikrát, dokud vám nálev bude chutnat.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.