Sklizeň a původ
Listy byly sklizeny v dubnu 2024 z velkolistého kultivaru Š‘ Ta Čcha (pinyin: Shi Da Cha) v oblasti Tchaj-pching v prefektuře Chuang-šan, ležící ve východočínské provincii An-chuej.
List
Na první pohled vás zaujmou neobvyklé, až 8 cm dlouhé ploché listy zářivě zelené barvy. Sbírají se vždy dva lístky a řapík. Při bližším zkoumání na nich objevíte jemný reliéf způsobený lisováním. Jejich čerstvá vůně připomíná semiš, třtinový cukr a kadidlo. Po vylouhování se v nich rozvinou sladce brčálové a decentně napražené tóny mladých kopřiv a čerstvého tabáku.
Nálev
Čirý nálev má světlou zelenožlutou barvu. Jeho vůně vám připomene kuličky nového koření a jehličnatý les. Chuť je sytá a decentně pryskyřičná jako mladé borové jehličí. Příjemně trne na jazyku a evokuje kyselý šťovík. Zároveň je však příjemně nasládlá a připomíná květy orchidejí. S každým dalším napitím odhalíte nové odstíny chutí, které se rozvíjí až do tónů japonských zelených čajů. Dochuť zanechává na jazyku sladký a příjemně trnoucí pocit.
Kulinářské doporučení
Tento vznešený čaj si zaslouží klidné posezení, při kterém se nebudete věnovat ničemu jinému. Pokud ho chcete doplnit lehkým jídlem, doporučujeme slané sušenky.
Historie čaje
Velký opičí náčelník patří mezi deset nejslavnějších čínských čajů. Jeho název v originálu zní
Tchaj-pching Chou-kchuej a do jiných jazyků se převádí různě, mj. Náčelník Opic z Hou Kenu, Opičí duch, Mírumilovný náčelník opic nebo nejčastji Opičí náčelník z Tchai Pingu.
Podobné čaje se v oblasti Tchaj-pching vyráběly ještě před nástupem dynastie Ming ve 14. století. V průběhu následující dynastie Čching pak jeden farmář z proslul čajem, kterému dal jméno Náčelník opic. Ve své dnešní podobě se Opičí náčelník vyrábí od počátku 20. století poblíž vesničky Chou Kcheng.
Vesnice je obklopena hustým pralesem a neustále ji zahalují mlhy, což vytváří pro čajové stromky ty nejlepší podmínky. Unikátní lístky jsou výsledkem velice pečlivého a pracného třídění. Jejich délka může v některých případech dosahovat až 15 cm. Typická orchidejová chuť je důsledkem tisíců kvetoucích orchidejí v místech, kde se pěstuje.
Trvanlivost
Čínské zelené čaje z prvních jarních a předjarních sklizní jsou velice svěží. Nejsou určeny pro dlouhé skladování, nýbrž pro okamžitý požitek a popíjení. Náš Opičí náčelník je ještě skoro půl roku po sklizni výborný, ale počítejte s tím, že jeho svěžest začne po několika měsících pozvolna odcházet. Déle než rok od sklizně ho skladovat nedoporučujeme.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně 2 vrchovaté polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 70 °C a nechte louhovat cca 1–2 minuty. Takto lze postupně připravit tři nálevy.
Opičí náčelník je ideální čaj k přípravě metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát. Počítejte s tím, že lísky jsou opravdu velké a do malých konviček se nemusí vejít. Proto raději doporučujeme gaiwan.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.