Terai Marionbarie Himálajský černý čaj pro milovníky lehčího nálevu bez hořkosti a trpkosti.


Sláva a úspěch čajů z Darjeelingu nenechává spát pěstitele z okolních oblastí. Ti se v podobných podmínkách v Nepálu, Terai nebo Dooarsu snaží pověstné zahrady Darjeelingu napodobit, a daří se jím to čím dál lépe. Přesvědčte se sami na tomto svěžím kousku ze zahrady Marionbarie.

Sklizeň a původ

Lístky v kvalitě bio (organic) byly sklizeny z asámské variety čajovníku v březnu 2024, patnáctého dne první sklizně roku. Pocházejí z čajové zahrady Marionbarie v indické oblasti Terai na úpatí Himálají jižně od Darjeelingu. Čaj je označen kódem ff SFTGFOP1 neboli first flush Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Jedná se vůbec nejvyšší třídu tohoto typu čaje.

List

Celé, drátkovitě svinuté lístky jsou šedozelené s příměsí jasně zelených a s 10–15% podílem stříbřitě zelených tipsů. Za sucha voní po navinulém ovoci a čerstvé okurce se zakončením muškátového oříšku. Vylouhovaný list nejprve voní po lilku a okurce, v druhé vlně pak převládne sladce opojná vůně exotického nardu s trochou muškátu.

Nálev

Nálev má sytě žlutou, jakoby podzimní barvu. Sladce voní sušenými květy hluchavky a cukrovou vodou. Chutná plně, šťavnatě, s tóny máty, příjemně trpké rukoly a listy řepy. Chuť se postupně rozvíjí, po počáteční svěžesti se krátce objeví jemná tříslovina, kterou opět vystřídají svěží tóny. Dochuť je ostřejší, přísně taninová a připomíná hořkou čokoládu.

Kulinářské doporučení

Terai Marionbarie se dobře hodí k letní snídani, popíjet ho můžete k bagetě s máslem a podobnými lehkými ranními jídly.

Historie čaje

Terai je malá čajová oblast Indie ležící na úpatí Himálaje, jižně od oblasti Darjeeling. Čaj se zde sklízí od března do listopadu, nejvíce pak během období dešťů. Nejkvalitnější čaje z Teraie ovšem pocházejí jako ten náš z prvního sběru, nechávají se jen lehce fermentovat, a proto dávají svěží a světlý nálev charakteristické kořeněné chuti. Produkuje se zde téměř výhradně černý čaj. Zahrada Marionbarie byla založena v roce 1901. Rozkládá se na 329 hektarech v nadmořské výšce necelých 300 metrů.

Trvanlivost

Terai Marionbarie patří mezi středně trvanlivé čaje. Jeho kvalita se 12–18 měsíců od sklizně nemění, po této době však začne pozvolna ztrácet své kouzlo a stává se všednějším. Čaj je ideální k okamžitému popíjení.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna a půl polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat přibližně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Můžete zkusit i přípravu metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz