Sklizeň a původ
Čaj pochází z kultivaru Hong Xin Tie Guan Yin a byl sklizen v roce 2008 ve vesnici Xianghua, v okresu Anxi čínské provincie Fu-ťien (Fujian). Po sklizni ho zpracovala čajová továrna Zhengyunxiang Tea Factory.
List
List tmavě hnědé barvy je svinutý do malých kuliček. Suchý voní lehce napraženě, ucítíte v něm sušené bylinky a stopy čokolády. Vůně vylouhovaného listu je těžká, kouřově napražená. Najdete v ní nádech pražených kešu oříšků i barikový podtón. S dalšími nálevy se objevují tóny másla a chlebové kůrky.
Nálev
Nálev je oranžově okrové až nahnědlé barvy. V jeho vůni rozpoznáte sladké dřevo, medové plástve, propolis i řezané karafiáty. Chuť je plná, lehká, překvapivě svěží, lehce napražená, svíravá. Objevují se v ní dřevité stopy a tóny grepu. Postupně se proměňuje, a každý další nálev vás proto překvapí trochu jinou chutí. Dochuť s tóny buráků ve slupce zanechává očistný pocit v ústech.
Kulinářské doporučení
Železná bohyně je ideálním čajem k honosnější večeři s bílým masem a velmi vhodná je též k těžším sladkým dezertům, například k medovníku.
Historie čaje
Čaj je pojmenován po
čínské bohyni soucitu Kuan-jin, která je ženskou podobou indického bódhisattvy Avalókitéšvary. Ke vzniku čaje se váže následující legenda:
Chudý farmář nespokojený se zuboženým stavem chrámu Guan Yin poblíž jeho domu a s špatným stavem železné sochy bohyně Guan Yin si ji moc přál opravit, ale neměl na to žádné prostředky. A tak dělal, co jen mohl. Přinášel oběti a zametal v chrámu podlahu. Jedné noci se mu bódhisattva Guan Yin zjevila ve snu a řekla, že za chrámem je pro něj a jeho sousedy ukrytý poklad. Farmář hledal, až našel osamělou čajovou rostlinku. Vzal ji na farmu a vypěstoval z ní keř, který dával výjimečný čaj. Daroval odřezky sousedům a ti jej začali prodávat jako
Železnou bohyni. Pěstování čaje jim vzkvétalo a brzy sochu i celý chrám Guan Yin opravili.
Trvanlivost
Lao Tie Guan Yin patří mezi čaje s téměř neomezenou trvanlivostí. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám prakticky na věky a časem se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze připravit tři až čtyři nálevy. Čaj je ideální k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha v naší
praktické sadě.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Pokud si k čaji objednáte i
sadu pro Gong Fu Cha, přijde vám v kartonové krabici jako balík.