Sklizeň a původ
Pupeny Ya Bao byly sklizeny v únoru 2024 v oblasti Dehong, v jihozápadní části čínské provincie Yunnan.
List
Pravidelné pupeny mají bílozelenou a místy hnědou barvu, která stárnutím začne převažovat. Tvarem a strukturou připomínají rybí kostřičky nebo bambusové výhonky. Nasládle bylinná vůně suchých lístků vám připomene šalvěj. Po vylouhování se ve vůni rozvinou tóny připomínající domácí bylinnou pálenku a třešňové pecky.
Nálev
Nálev je průzračně bílé barvy s lehce žlutým náznakem. V jeho vůni vás nejprve zaujmou tóny tvrdého dřeva a po chvíli převládne jemnější nádech, který vám připomene bílkový sníh. Chuť pupenů Ya Bao je jemná, osvěžující a připomíná nasládlý kopřivový nálev. Dochuť je středně dlouhá, lehká a bylinně svěží.
Kulinářské doporučení
Lístky Ya Bao jsou ideální k osvěžení do letních horkých dnů. Po vylouhování můžete nálev vychladit v lednici a servírovat jako ledový čaj. Díky nízkému obsahu kofeinu se hodí k popíjení v pozdních večerních hodinách a vychutnat si jej mohou i těhotné ženy a osoby citlivější na kofein.
Pravidelné popíjení čaje Ya Bao může snižovat krevní tlak. Nálev má pro tělo příjemné ochlazující účinky.
Historie čaje
Pupeny Ya Bao se sbírají brzy na jaře a suší se na slunci. Lístky pochází ze zvláštní variety čajovníku, který se pěstuje speciálně pro čaje Puerh. Můžete je tedy zařadit do kategorie bílých čajů i Puerhů. Jedná se o pupeny lístků, které raší přímo čajovníkové větvičce a svou strukturou a vlastnostmi se odlišují od nerozvinutých nejmladších lístků na konci větviček nazývaných tipsy.
Vrcholné kvality dosahují 2–3 roky po sklizni, kdy se jejich vůně i chuť ustálí, zmohutní a objeví se v ní lehce uzené tóny. Setkat se s nimi můžete i ve formě lisovaných koláčů, případně jsou jimi posypány puerhové koláče.
Trvanlivost
Trvanlivost pupenů Ya Bao je prakticky neomezená. Stárnutím získávají na hutnosti a barva lístků i nálevu tmavne. V chuti se rozvíjí výraznější, těžší tóny a svěží chuť se mění na dřevitou a plnější.
Jak si čaj připravíte
U lístků Ya Bao oceníte jejich snadnou přípravu. Nemůžete je přelouhovat a navíc z nich připravíte řadu výrazných nálevů.
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě zarovnané polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat přibližně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.