Sklizeň a původ
Náš Yin Zhen pochází z vesnice Wu Jia Zhai oblasti Yong De v prefektuře Lincang čínské provincie Yunnan. Sklizen byl na podzim 2023 a poté se sušil tradiční metodou na slunci. Tím získal nejen výraznější a svěží chuť, ale také silné čchi, které se u čajů velmi cení.
List
Stříbrošedý list má pravidelný, podlouhlý tvar. Tvoří ho pouze bohatě ochmýřené tipsy (pupeny), které vylohouváním získají fialový nádech. Suchý voní sladce, lehce navinule a nepatrně nakouřeně s jemně máslovými tóny. Ve vůni vylouhovaného listu najdete stopy nakrájeného jablka a sladkého cukroví.
Nálev
Barva nálevu je světle okrová. Voní po slabém koření s jemnými tabákovými tóny. Chuť je slaměnková, nasládlá, máslová, nakouřená, na konci se stopami jablečných slupek. Je tak příjemná, že nutí k dalšímu doušku. Dochuť je sladká, svěží.
Kulinářské doporučení
Stříbrné jehly jsou vhodné k odpoledním dezertům a lehkým italským salátům.
Historie čaje
Bílý čaj se proslavil za vlády dynastie Sung v letech 960–1279. Mnoho legend hovoří o tom, že byl určen výhradně pro císaře. Ve skutečnosti to bylo tak, že rolníci museli odvádět podíl z úrody jako daň císařskému dvoru, klášterům i jiným pánům, a ti si samozřejmě chtěli pro sebe vždy jen to nejlepší, včetně bílých čajů.
Čajový mistr Lu Yu ve svém slavném pojednání o čaji a čajovém náčiní píše o Stříbrných jehlách toto:
„Čaj se zpracovává zvláštní metodou. Používají se jen silné, křehké bíle ochmýřené výhonky. Po usušení se zabalí do papíru a uloží na dva dny do krabic. Pak se praží při nízké teplotě a znova zabalené se uloží ještě na jeden den.“
Trvanlivost
Bílé čaje obvykle nejsou příliš trvanlivé, ale díky speciálnímu sušení na slunci po způsobu starých puerhů vám náš Yin Zhen vydrží prakticky neomezeně dlouho. V průběhu let jeho chuť i vůně mohutní a barva nálevu tmavne. Uložte si ho a přesvědčíte se sami.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 80–100 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které čaj nabízí, doporučujeme přípravu metodou Gong Fu Cha v naší
praktické sadě.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Pokud si k čaji objednáte i
sadu pro Gong Fu Cha, přijde vám v kartonové krabici jako balík.