Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen koncem března 2024 v horách Jin Pchan v oblasti S‘-mao čínské provincie Jün-nan.
List
Zatímco lístky nižších tříd těchto čajů se zpracovávají strojově, náš Jün-nan Mao Feng byl vyroben výhradně ručně. Jeho list je pravidelný a lehce stočený. Tvoří jej vždy jeden stříbřitě ochmýřený tips a svěže zelený list. Voní lehce animálně, kouřově a připomene vám mandle, semiš i kopřivy. V jemně nasládlé vůni vylouhovaného listu rozpoznáte zeleninové tóny, zejména chřest.
Nálev
Nálev je čirý, stříbřitěžluté barvy. Jeho chuť je svěží, sytá, bez hořkosti a tříslovin. Vedle bylinných tónů vás zaujmou i tóny lehce pikantní. Nálev voní sladce ovocně a evokuje angreštovou marmeládu. Dochuť je středně dlouhá s jemnými mátovými tóny.
Kulinářské doporučení
Jün-nan Mao Feng se hodí k popíjení během celého dne. Zvláště osvěžující je za teplého poledne a odpoledne. Přikusovat němu můžete jemné sýry a smetanové pokrmy.
Historie čaje
Jün-nan Mao Feng pochází z velkolisté variety čajovníku. Jeho lístky nejsou nijak rolovány, jak tomu u zelených čajů bývá, ale jsou ponechány spolu s tipsem neporušené. Můžete se tak těšit nejen z jeho chuti, ale i krásného vzhledu.
Název Mao Feng v překladu znamená Ochmýřené vrcholky. Obvykle se tak označují kvalitně zpracované čaje s velkým podílem tipsů. U každého čaje s přívlastkem Mao Feng můžete tedy očekávat, že bude složen z lehce esíčkovitě stočených tipsů a lístků.
Povodí řeky Lan-cchang v provincii Jün-nan je domovem prvních pěstitelů čaje a místem, kde se zrodila čajová kultura. Již dávní obyvatelé, známí jako etnikum „Pu“, čajové listy pojídali, užívali jako léky a připravovali z nich nápoje.
Trvanlivost
Čínské zelené čaje z prvních jarních a předjarních sklizní jsou velice svěží. Nejsou určeny pro dlouhé skladování, nýbrž pro okamžitý požitek a popíjení. Po půl roce z nich svěžest začne pozvolna vyprchávat a po více než roce přestanou vonět a chutnat úplně.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 80 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5–10 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít až desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.