Sklizeň a původ
Naše Zelenovlasá opice byla sklizena 20. dubna 2024 v čínské provincii Fu-ťien v oblasti Fu-ting.
List
Tmavě zelený, lesklý list s podílem stříbřitých tipsů je pravidelný a pevně svinutý. Vedle lehkého kouřového nádechu najdete v jeho vůni animální tóny evokující vydělanou kůži, šunku a lotosový květ. Po vylouhování se v listech rozvine vůně čerstvých buráků, uzené šunky, syrového masa a květů orchidejí.
Nálev
Nálev je čirý, žlutě banánové barvy. Jeho jemně nakouřená vůně připomíná květ lotosu. Po napití se vám na jazyku rozvine povzbuzující, trpce sladká kompozice podtržená tóny zeleninových listů. Dochuť je ostrá, tříslovitá, suchá a středně dlouhá.
Kulinářské doporučení
Zelenovlasá opice dobře doplňuje slané toasty nebo domácí sýrové tyčinky. Je velmi povzbuzující a vhodná k popíjení před sportováním nebo náročnou duševní prací. Osvěžuje tělo i duši.
Historie čaje
Číňané tomuto slavnému čaji říkají
Lü Mao Chou Čcha. Slovo
Mao znamená ochmýřený a při podrobnějším prozkoumání tipsů si i vy všimnete jejich jemného ochmýření.
Čaj se v provincii Fu-ťien pěstuje už přes 1 500 let. První zmínka o něm se dochovala na kamenné destičce, která byla objevena na Lotosovém vrcholku v oblasti Nan’an. Nese název
Čajový šat z lotosových květů a datuje se do roku 376 n. l. O pěstování čaje ve Fu-ťienu se zmiňuje ve svém díle i čajový mistr Lu Yu.
Fu-ťien je kolébkou mnoha druhů čaje. Specialitou regionu je především černý čaj Lapsang Souchong a bílé čaje. Pěstuje se zde 336 variet čajových stromů, a proto je tato oblast označována za čajovou pokladnici Číny.
Trvanlivost
Čínské zelené čaje nejsou určeny pro dlouhé skladování, nýbrž pro okamžitý požitek a popíjení. Po více než roce z nich svěžest začne pozvolna odcházet a déle než dva roky je skladovat nedoporučujeme.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5–10 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít až desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.