Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen na jaře 2024. Pochází z hor Wu Yi, které leží v čínské provincii Fujian. Stejné listy se pěstují i pro výrobu oolongů.
List
Drobný, hnědočerný list má drátkový tvar a je bez tipsů a bez vad. Okamžitě vás zaujme výraznou vůní pečené chlebové kůrky a svěžími tóny, které evokují čaj s citrónem. Po vylouhování vám vůně listu připomene pečené ovoce v medu i čerstvou chlebovou střídku.
Nálev
Nálev je syté broskvově hnědé barvy. Voní jemně kouřově, sladce a evokuje ovocný džem. Jeho chuť je mírně kouřová, překvapivě lehká a bez hořkosti. Najdete v ní tóny připomínající jehličnaté stromy, stromovou kůru a jemnou pryskyřici. Dochuť se nese v citrónových tónech se svěží aciditou.
Kulinářské doporučení
Zheng Shan se výborně se hodí ke sladkostem i vybraným asijským jídlům. Velmi dobře ho můžete kombinovat i se zrajícími tvrdými sýry.
Historie čaje
Zheng Shan Xiao Zhong je legendární čaj z vysokohorské oblasti Wu Yi. Jeho název doslova znamená „z malé čajové plantáže hor Wu Yi“. Představuje originál, ze kterého se vyvinul delikátně nakuřovaný Zheng Shan Xiao Zhong a základní silně kouřový čaj Labsang, který je u nás znám především. Avšak pravý Zheng Shan Xiao Zhong, který vám nabízíme, je výjimečný pečlivým a dlouhodobým sušením nad ohněm tak, aby kouř vůni listu a charakter čaje ani trochu nezasáhl.
O vzniku výše uvedených nakuřovaných kopií se traduje následující legenda. Za vrcholného období čínské dinastie Qing (Čching) vydával císař Čhing Lung obrovské sumy na vojenské expedice. Kvůli rekrutování a průchodu armády se v pohoří Wu Yi zpozdilo každoroční sušení čaje. Bylo však třeba vojsko napojit, dodat čaj místním odběratelům a dopravit ho na vzdálené trhy. Majitelé plantáží se tedy rozhodli celý proces urychlit a usušili čaj přímo nad ohněm z borového dřeva. Tak vznikl nakuřovaný čaj, který od té doby získal mnoho příznivců.
Trvanlivost
Zheng Shan Xiao Zhong patří k pomalu stárnoucím čajům. Tři až čtyři roky vám díky vysoké fermentaci a tradičnímu zpracování vydrží ve skvělé kondici.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100°C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Doporučujeme především tradiční přípravu metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.