Útesový oolong z pohoří Wu-i Tmavý oolong z kraje bizarních skal za vzácně příznivou cenu.


Nestává se, abyste 100 gramů pravého útesového oolongu pořídili za méně než 300 Kč. Podařilo se nám ho získat tak výhodně jen proto, že jeden z našich letitých dodavatelů končí a přenechal nám své zásoby za poloviční cenu. Taková příležitost už se nebude opakovat.

Útesový oolong z pohoří Wu-i

Sklizeň a původ

Lístky pocházejí z kultivaru Šuej-sien a byly sklizeny na podzim roku 2013 v pohoří Wu-i v čínské provincii Fu-ťien.

List

Podlouhlé, lehce stočené lístky jsou pravidelného tvaru a hnědočerné barvy. V jejich tajuplné vůni objevíte stopy koření a léčivého balzámu. Po vylouhování vám připomenou vůni ječné kávy, rozehřáté pryskyřice a teplých jablek.

Nálev

Medově až kávově hnědý nálev je decentně zakalený. Jeho výrazná bylinná vůně vám evokuje máslový karamel, indické máslo ghi a kořen kostivalu. V chuti najdete tóny vzácných dřev, které se postupně přeměňují v tóny kandované hrušky a vykuřovadla. Zakončuje je hřejivá stopa kardamonu a kávy. Lehce tříslová balsamická dochuť vám připomene banánovou slupku a broskev.

Kulinářské doporučení

Útesový oolong doporučujeme vyzkoušet s bílým masem připraveným na přírodní způsob a bílým chlebem.

Historie čaje

Významná část oolongů se vyrábí v severní části province Fu-ťien v horách Wu-i. Počátky jejich výroby sahají až do doby dynastie Tang v druhé polovině prvního tisíciletí. Za dynastie Song byly čaje z této oblasti prvními, které se odváděly na císařský dvůr (tribute tea). Když začali do Fu-ťienu a hor Wu-i cestovat úředníci a učenci, byli nadšeni jejich chutí, zcela odlišnou od tehdy nejrozšířenějších zelených čajů.

První oolong byl vyroben v roce 1725, kdy výrobci v jižní části provincie Fu-ťien zvané An-si použili výrobní postupy čajů z hor Wu-i. Lístky útesových oolongů rostou na skalnatém pobřeží, které je bohaté na minerály. I proto jsou oolongy z hor Wu-i na čajovém trhu jedny z nejcennějších.

Chcete-li ochutnat archivní čaj stejného typu a ze stejné oblasti, zkuste naše Ta Chung Pchao neboli Velké šarlatové roucho z roku 2005.

Trvanlivost

Útesový oolong z pohoří Wu-i je trvanlivý čaj. Správně uskladněn vydrží v dobrém stavu i přes 10 let. Fénixy a útesové oolongy nebývají krátce po sklizni moc zajímavé. Do plné kvality dozrávají teprve druhým až třetím rokem. Tento náš čaj je nyní ideálně a velmi zajímavě vyzrálý.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong fu cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce nebo gaiwanu louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz