Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny na jaře 2005 v horách Wu-i, ležících na severu čínské provincie Fu-ťien u hranic s provincií Ťiang-si. Do tvaru malých 100g koláčků je slisovala rodinná firma pana Ču Č‘ v březnu 2011.
List
Drobné černohnědé až šarlatové lístky vonící po perníku a černém medu jsou pevně slisovány do 100g koláče zdobeného reliéfem z čínských písmen. Po vylouhování najdete v celistvé vůni listu tóny kmínu a kvalitního bourbonu, někomu se vybaví i vůně na plotýnce pečených bramborových placek.
Nálev
Nálev má tmavě červenohnědou barvu. Jeho vůně je sladce karamelová, kořeněná, ke konci lehce pikantní, s tóny zeleného pepře a papriky. Vyzrálá a plná chuť je spíše atypická, příjemně zahřeje a připomene vám hutnější červené víno. Na konci ji charakterizují lékořicově svěží tóny. Dochuť je nasládlá, taninová a čistě svíravá.
Kulinářské doporučení
Ta Chung Pchao je ideální čaj k uctění vzácného hosta za chladného večera. Pokud ho nebudete chtít popíjet samotný, doporučujeme ho zkusit s lehkým sladkým pečivem nebo s méně kořeněným bílým masem.
Historie čaje
K čaji Ta Chung Pchao (v přepisu pinyin
Da Hong Pao neboli Velké šarlatové roucho) se váže následující legenda: Matka vládce dynastie Ming jednou vážně onemocněla a vyléčil ji jistý čaj. Vládce pak poslal čtyři šarlatová roucha, aby do nich oblékli stromy, ze kterých lístky onoho čaje pocházely. Tři z nich byly zasazeny za vlády dynastie Sung, dodnes existují a těší se mimořádné úctě. Čaj z jejich lístků je jedním z nejdražších na světě, 100 gramů může stát i přes 100 tisíc dolarů.
Náš koláček byl vyroben z fermentovaných a středně pečených lístků v rodinné továrně Ču Č‘ (Zhu Zhi) založené v roce 1986. Pan Ču se však studiem čajového umění začal zabývat již roku 1954.
Trvanlivost
Koláček Ta Chung Pchao patří mezi čaje s téměř neomezenou trvanlivostí. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám prakticky na věky a časem se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.
Jak si čaj připravíte
Koláček opatrně rozeberte, abyste nepoškodili jednotlivé lístky, a na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce). Zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Doporučujeme i k přípravě metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
Podívejte se na
další lisované čaje.