Černý oolong z hory Ali Oolong, nebo černý čaj? Ani my si nejsme zcela jistí.


Pochází z tchajwanských velehor, kde se pěstují oolongy, vyrábí se z kultivaru, ze kterého se vyrábějí oolongy, a jeho lístky jsou svinuty do granulí, jako bývají oolongy. Je však silně fermentovaný jako černé čaje, jako černý čaj voní i chutná a jako černý čaj se i jmenuje: A-li šan chung čcha.

Červený A-li šan - zátiší

Sklizeň a původ

Lístky pocházejí z čajového kultivaru Čching-sin neboli Zelené srdce a byly ručně sklizeny v březnu 2024 u městečka Fen Čchi Chu v oblasti hory A-li na Tchaj-wanu.

List

Lístky s kouskem řapíku jsou svinuté do pravidelných, drobnějších granulek zlatavě až popelově tmavohnědé barvy se zelenkavým nádechem. V jejich příjemně hřejivé, plné vůni ucítíte ořechy, med a karamel. Důkladnější přičichnutí vám připomene vůni ásámských černých čajů. Po vylouhování převládne jemně nasládlá květinová vůně, která evokuje karamelové bonbóny a citrusové plody obalené v palmovém cukru.

Nálev

Nálev má bronzově hnědou barvu, je čirý, na dně šálku však mohou zůstat jemné drobky. Voní po mandlích a čokoládové polevě. V jeho plné, uhlazeně tříslovité a v závěru příjemně nahořklé chuti objevíte stopy čerstvě sklizených vlašských ořechů a kakaových bobů. Lehkým náznakem uprostřed jazyka připomíná černé čaje z Ásámu a obsahuje i jemně svěží mátový tón. Dochuť je výrazná, lehce tříslovitá. Široká paleta tónů, které v čaji najdete, dlouho doznívá v ústech a zanechává v nich příjemné brnění.

Kulinářské doporučení

Černý A-li Šan si ideálně vychutnáte při samostatném popíjení. K večeru jej můžete doplnit portským vínem či drobnými sušenkami.

Historie

Na Tchaj-wanu se pěstují převážně oolongy, zejména v okolí hory A-li, odkud již znáte náš světlý „Alishan“. Tentokrát vám však představujeme čaj, jehož původní název A-li šan chung čcha (pinyin: Ali shan hong cha) napovídá, že o polozelený čaj nejde. Slovy chung čcha se totiž čínsky označují čaje, kterým v Evropě říkáme podle barvy lístků černé a Číňané podle barvy nálevu červené. Charakterem se Černý A-li šan podobá černým čajům i oolongům. Lístky se sbírají ručně z kultivaru, ze kterého se vyrábějí oolongy, a jako oolongy jsou zabaleny do malých kuliček. Zároveň jsou však oxidované jako černé čaje. Oxidace začíná už na keřích, neboť na nich lístky v létě okusuje cikáda Jacobiasca Formosana a dodává jim tím originální, sladce kořeněné tóny. Jedná se o součást rafinovaného výrobního postupu, který se používá i u Orientální krásky z Formosy.

Trvanlivost

Černý oolong z hory A-li se hodí k delšímu skladování a archivaci. Dobře uskladněn vydrží v dobrém stavu i přes 10 let. Na rozdíl od zrajících čajů chej čcha, které potřebují trochu dýchat, má nejlepší podmínky ke zrání ve vakuovaných sáčcích nebo vzduchotěsných nádobách.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, doporučujeme čaj připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy asi 5 sekund, další postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Červený A-li šan - listČervený A-li šan - detail listu
  • Červený A-li šan - suchý a mokrý list
  • Červený A-li šan - nálev
  • Cikáda Jacobiasca formosana

    Cikáda Jacobiasca formosana, která nahlodává listy a dává čaji originální, sladce kořeněné tóny.

  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz