Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny v okrese
Miao-li v západní části ostrova Tchaj-wan v září 2023.
List
Drátkovitě zatočené lístky hnědočerné barvy jsou řídce prokvetlé stříbrnými tipsy. V jejich vůni ucítíte lehce zauzené tóny pršutu a skořápek pistáciových ořechů. Po vylouhování se rozvoní svěžími, jemně nasládlými květinovými tóny, které připomínají růžovou vodu a fialkové bonbony.
Nálev
Kořeněně ovocná vůně průzračného, sytě žlutého nálevu připomíná sladké ovocné plody a jeho svěží, jemně svíravá chuť navozuje dojem pomerančové kůry a lučního medu. Dochuť je jemná, středně dlouhá, s lehkým mátovým dotykem.
Kulinářské doporučení
Čaj můžete doplnit nepříliš kořeněným bílým masem či obloženou celozrnnou bagetou s jemnou šunkou a zeleninou.
Historie
Název Orientální kráska (Oriental Beauty) je překladem čínského
Tung-fang Mej-žen (pinyin:
Dongfang Meiren). Čaj se též označuje jako
Paj-chao wu-lung (pinyin: Baihao wulong), Jantarový drak (Amber Dragon) nebo
Pcheng Feng Čcha (Peng Feng Cha, Náfukův čaj).
K poslednímu názvu se váže tato pověst: Farmář z Pej-pchu si jednou všiml, že mu listy čaje nakousaly cikády. Na zkoušku vyrobil čaj a odnesl ho do čajovny ve městě. Majiteli čajovny tak zachutnal, že mu za něj zaplatil dvakrát víc než obvykle. Když se farmář vrátil, vyprávěl o tom sousedům, ale ti mu nevěřili a posměšně jeho výrobek nazvali Náfukův čaj.
Ačkoli jde jen o pověst, na jedinečném charakteru čaje se skutečně podílejí malé cikády druhu
Jacobiasca formosana. Ještě na keříku totiž nakusují lístky, rostlina se brání produkcí látek
monoterpendiol a
hetrienol a ty dodávají čaji originální, sladce kořeněné tóny, pro něž je tolik ceněn. Aby však čaj cikády přilákal, nesmí být ošetřen žádnými pesticidy.
Čaj typu Paj-chao (Bai Hao) se na Tchaj-wanu pěstuje v krajích
Sin-ču,
Tchao-jüan a
Miao-li. Díky klimatickým podmínkám na ostrově se čaj zpracovává v červnu, na přelomu srpna a září, v říjnu i březnu a dubnu.
Trvanlivost
Trvanlivost čaje je velmi dlouhá. S postupujícím časem lístky i nálev tmavnou a získávají na síle. Jedná se o ideální čaj pro krátkodobou až střednědobou archivaci.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.