Ceylon Kenilworth FBOPF Voňavý cejlonský čaj pro milovníky anglických snídaní.


Syté aroma nočních květů vystřídá svěží vůně drobného ovoce, čerstvé bublaniny a rybízové marmelády. Umíte si představit pohodovější začátek pracovního dne?

Ceylon Kenilworth - zátiší

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny v březnu 2024 z cejlonské zahrady Kenilworth, která leží na pláni Nuwara Eliya v centrálním pohoří Srí lanky ve výšce asi 600 metrů.

List

Drobnější lístky hnědočerné barvy obsahují menší podíl světlých tipsů. V hřejivě chlebové vůni suchého listu najdete jemně ovocné a květinové tóny. Po vylouhování se změní na sytou vůni, která připomíná noční květy a s postupným vychládáním především drobné zahradní ovoce.

Nálev

Hnědočervený, průzračný nálev voní po čerstvě pečené bublanině a rybízové marmeládě. Chuť je jemně dřevitá, bez tříslovin a hořkosti. Nasládlejší tóny evokují lesní med nebo třtinový cukr, lehce kyselejší stopy na patře a vzadu v ústech vám pak připomenou citron. Dochuť zanechává pocit sucha na jazyku.

Kulinářské doporučení

Cejlonské čaje jsou ideální ke snídani. Dochutit je můžete i mlékem, medem nebo citronem. Výborně se hodí k chlebu s máslem a marmeládou.

Historie

Na Srí Lance se čaj začal pěstovat v 19. století poté, co tam byly zničeny plantáže kávy. Sbírá se třikrát ročně. Lístky po sběru podstupují dvanáctihodinovou přirozenou oxidaci, pak se lámou a rolují a nakonec suší. Celý proces trvá 24 hodin. Zahrada Kenilworth patří k nejznámějším a nejstarším na Srí Lance. Oblast je bohatá na srážky a sluneční paprsky. Panuje zde mírné klima, ne příliš horké jako v nížinných oblastech, ani studené jako v horských oblastech.

Trvanlivost

Cejlonské čaje patří k pomalu stárnoucím čajům. Proto vám Ceylon Kenilworth vydrží 3–5 let od sklizně. Během prvního roku postupně dozrává a jeho chuť se lepší. Následující 2 až 3 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne velmi pomalu ztrácet své kvality.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 100 °C a nechte louhovat podle chuti 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy a po anglickém způsobu si je můžete dochutit mlékem. Připravujete-li si rádi čaj metodou Gong-fu Cha, doporučujeme vám spíš náš nejkvalitnější a zákazníky dlouhodobě nejoblíbenější Ceylon Tea Bank FBOPF Ex. Sp.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Ceylon Kenilworth - list
  • Ceylon Kenilworth - suchý a mokrý list
  • Ceylon Kenilworth - nálev
  • Čajová plantáž v oblasti Nuwara Eliya.

  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz