Sklizeň a původ
Náš Fénix pochází z malebné vesničky Ling-ťiao, schované v údolí nedaleko města Feng-chuang, jež je centrem obchodu s čaji typu Fénix. Sklizen byl na jaře 2024.
List
Delší, pravidelné, zelenohnědé až světlehnědé lístky jsou mírně zkroucené a velmi jemně ochmýřené. Po zalití zblednou do světle zelené. Vůní připomínají žluté letní jablko, meloun a avokádo. Zaujmou vás i orientální tóny arabské gumy. Po vylouhování se v listu rozvine teplá, decentně kouřová vůně se stopami chilli, bílých hřibů, čokolády a koření.
Nálev
Nálev je mírně zakalený a barvou připomíná zamlžené světlé zlato s hnědými odlesky. Voní příjemně nasládle a evokuje čokoládové kuličky plněné kvalitním alkoholem. Jeho chuť je zpočátku lehká, vzápětí však nastoupí jemně svíravé, hořké a kysele ovocité tóny, které připomínají čerstvou pomerančovou kůru. Následně se objeví trpce kořeněná chuť charakteristická pro nejlepší čaje druhu Fénix. Během pití ve vás čaj vyvolá intenzivní pocit, že máte něco položeného na jazyku. Dlouhotrvající dochuť je suchá, čistá, na jazyku zanechává lehce kyselinkové kořeněné chuti.
Kulinářské doporučení
Čaj je vhodný k samostatnému popíjení. Je silně povzbuzující. Krásně doprovodí i kuskusové a zeleninové pokrmy.
Historie čaje
Čaj pochází z malé rodinné farmy specializované na pěstování čtyř druhů Fénixe: Chuang-č‘ Siang (Vůně gardénií),
Mi-lan Siang (Medová orchidej),
Pa Sien (Osm nesmrtelných) a
Ja Š‘ Siang. Malé zahrady terasovitě zakousnuté do svahu obklopují majestátní horské štíty a proudí jimi potůčky s průzračnou vodou.
Zdejší čajové stromy jsou staré 10 až 20 let a lístky se z nich sklízí výhradně ručně. Poté se asi čtyři hodiny pečou, což je o něco méně, než je u tohoto typu čaje obvyklé.
Nejbližší velké město,
Čchao-čou, je proslulé osobitým gong fu cha stylem přípravy čaje. Místní lidé totiž do
gaiwanu vkládají nezvykle velké množství lístků.
Trvanlivost
Vůně gardénií je trvanlivý čaj. Správně uskladněn vydrží v dobrém stavu i přes 10 let. Granulovaně stočené lístky oolongů mají obecně dlouhou trvanlivost díky tomu, že většina listu je skryta. Tmavé a fermentovanější oolongy vydrží ještě déle.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong fu cha. Stejné množství čaje v
gong fu konvičce nebo
gaiwanu louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.