Sklizeň a původ
Čajové lístky byly sklizeny v roce 2011 v čínské provincii Hunan. Zpracovány a zabaleny byly 1. 3. 2012 v An Hua Tea Factory.
List
Čaj je lehce nalisovaný do kilové cihly. Drobnější lístky s podílem větviček jsou zelenohnědé až jemně černé barvy. Uvnitř cihly se ukrývá vzácná plíseň Jin Hua, neboli Zlaté květy (Aspergillus Cristatus). Jedná se o jedinou přípustnou plíseň, která se v čaji smí rozvinout. Postupem času se rozšiřuje a v různých druzích čajů Hei Cha se velmi cení. Nasládlá vůně listu evokuje semiš a lze v ní rozpoznat lehce květinové, zakouřené až animální tóny. Vůně vylouhovaného listu připomíná šampaňské, rozinky v grapě, stromovou kůru i zastudena lisované oleje.
Nálev
Barva nálevu je měděně hnědá a jasná. V jeho příjemně ovocité vůni rozpoznáte sladké žluté jablko i růžovou vodu. Chuť je plná, svěží, lehce pikantní, mírně nasládlá a připomene vám domácí puding. V závěru ji doprovází jemná čistá trpkost. Dochuť se rozvíjí dlouho a naleznete v ní citrusové tóny.
Kulinářské doporučení
Mnoho vrstev chuti tohoto čaje objevíte nejlépe v klidu a bez rušení v dlouhém večerním až nočním čase. Pokud jej budete chtít zkombinovat s pokrmy, doporučujeme sladké i slané sušenky.
Historie čaje
Hunan Shouzhu Fuzhuan patří do skupiny zrajících čajů Hei Cha. Tyto čaje pocházejí nejčastěji z čínských oblastí Yunnan, Hunan, Guangxi, Hubei, Shanxi a Sichuan. Stejně jako stárnoucí čaje Puerh ze známější provincie Yunnan se postupem času vyvíjejí a získávají na kvalitě, chuti, zdravotních účincích, a tím také na ceně. Ceny starých a uleželých Hei Cha se šplhají až do astronomických výšek.
U některých Hei Cha se vyskytuje vzácná plíseň Jin Hua neboli Zlatý květ. Její zárodky v čaji způsobují fermentaci, kterou lze přirovnat ke kvašení alkoholických nápojů. Je velice vyhledávaná a ceněná. Při specifickém způsobu skladování se objevuje přirozenou cestou ve všech druzích zrajících čajů. Lze ji však i uměle naočkovat.
Hunan Zhouzhu je ručně zpracovaná cihla. Byla slisována odlišným způsobem než klasické cihly, jelikož její lístky jsou napěchovány do formy obdélníku po vrstvách. Následně se jeden rok skladovala tak, aby se v ní usadil Zlatý květ. Je přednostně určena pro čínský trh a na Západě jde o raritu, se kterou se setkáte pouze ojediněle.
Trvanlivost
Trvanlivost čajů Hei Cha je neomezená. S postupujícím časem jejich chuť získává na plnosti, hloubce a mizí případné zelenkavé tóny. Jedná se o ideální čaj pro dlouhodobou archivaci. Na trzích čaje Hei Cha získávají každý rokem na ceně. Postupně též zraje zlatá plíseň Jin Hua, která se z malých teček rozvíjí do velkých květů.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100°C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Tento čaj lze připravit i vařením. Do vroucí vody vložte 5–6 gramů a povařte cca 1 minutu, silnější nátury mohou i déle. Čaj se pak servíruje samostatně, nebo se smetanou a špetkou soli.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
Podívejte se na
další lisované čaje.