Tibetská cihla Kang Zhuan z roku 1993 Čaj vyráběný v cihlách, aby se dal převážet na koňském hřbetu velehorami Tibetu.


Ochutnejte čaj, který se v Číně vyrábí speciálně pro Tibet již přes 400 let. Navzdory levnému listu tato cihla získala po letech výjimečné vlastnosti a ohromí vás svou mohutnou chutí.

Bohužel vyprodán

Sklizeň a původ

Listy pro čaj Kang Zhuan byly sklizeny v roce 1992 a slisovány o rok později. Výrobcem je slavná továrna Ya’an ležící v čínské provincii Sichuan, která se zabývá výrobou čajových cihel pro Tibet více než 460 let.

List

Původně půlkilová cihla se po letech přirozeného vysychání zmenšila na přibližně 450 g. Skládá se z velkých i středních lámaných listů a řapíků. Voní medově zemitě. Ve vylouhovaném listu ucítíte hlínu, med a květinové tóny.

Nálev

Hnědočervený nálev voní silně a opojně, se stopami černého medu, pražených mandlí a rozinek v karamelu. Plná chuť je lehce svíravá, nasládlá, minerální a vyvolává pocit nasycení. Můžete v ní najít i stopy sladkých brambor. Dochuť je svěží, lehce tříslovitá a zanechává pocit čistoty v ústech.

Kulinářské doporučení

Tibeťané čaj tradičně nejprve lehce povaří. Poté do něj přidají jačí mléko, sůl a popíjí jej k plackám zvaným „tsampa“. Někdy ho také svaří s třtinovým cukrem. Avšak tato cihla Kang Zhuan je skvělá sama o sobě a není nutné ji nijak dochucovat. Doporučujeme čaj popíjet jen tak samotný. Pokud byste hledali kombinaci s jídlem, hodí se k nepříliš kořeněnému bílému masu.

Historie čaje

Popíjení čaje v Tibetu má silnou tradici. Karel Valter ve své knize Vše o čaji pro čajomily uvádí: „Tibeťané se bez čaje ani nepohnou, protože měří vzdálenost počtem šálků čaje potřebných na její ujití.“ Čínští pěstitelé po mnoho století zásobovali čajem sousední odbojné kmeny. Čaj nebyl jen zdroj příjmu, ale sloužil i jako nátlakový prostředek. Když jim Mongolové nebo jiné okolní kmeny začali dělat problémy, čaj jim jednoduše nedodali. V současné době jsou archivní černé čaje v Číně velmi populární. Mnoho z nich výrobci z trhů na jihozápadě země stahují a vrací je zpět do výrobny, aby je přebalili a následně znovu prodali za vyšší ceny. Rovněž není výjimkou, když vyrobený čaj nejde na export vůbec a putuje rovnou do místních skladů, odkud je po nějaké době kvalitní archivace prodán za vysokou cenu.

Trvanlivost

Kang Zhuan se řadí mezi dlouhotrvanlivé čaje. V průběhu let bude zrát a získávat na nových kvalitách. Jeho trvanlivost je tedy prakticky neomezená.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100°C a nechte louhovat ideálně 3–4 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Můžete vyzkoušet i tradiční způsob přípravy. V tom případě do hrnce s 0,5 l vroucí vody vhoďte cca 10 g čaje a povařte dle chuti 1–5 minut. Čaj můžete dochutit i trochou soli a smetany. Doporučujeme připravit také metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Podívejte se na další lisované čaje.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Celá Tibetská cihla Kang Zhuan z roku 1993
  • Ukázka balení
Bohužel vyprodán

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz