Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny na jaře 2012 v čínské prefektuře Lin-cchang provincie Jün-nan.
List
Drobné, pravidelné lístky hnědočerné barvy obsahují slušný podíl zlatavých tipsů. Jejich hutná a těžce zemitá vůně beze stopy plísní evokuje černozem a arakové oříšky. Po vylouhování v nich rozpoznáte silnou vůni mahagonu, portského, čokoládového likéru i bambusových větví.
Nálev
Nálev má tmavě hnědou až černou barvu s rudými odstíny. V jeho hutné vůni zachytíte příjemně zemité tóny. Nádech starého dřeva evokuje léta neotevřenou skříň plnou pokladů z dob minulých. Chuť Krále Puerhů je hutná, bez hořkosti a trpkosti, se stopou likéru a kávy. Na konci ucítíte na jazyku příjemné tříslo. Kořeněná dochuť je suchá, čistá, trpká a trvá dlouho. Evokuje čistý jíl.
Kulinářské doporučení
Král Puerhů se výborně doplňuje se sytými a těžkými jídly. Zkusit ho můžete třeba v kombinaci s českou klasickou kuchyní.
Historie čaje
Základ tmavého Ripe (Shu) Puerhu tvoří zelený Raw (Sheng) Puerh. Jeho lístky se navrší do hromad, pokropí se vodou a tím začne mikrobiologická fermentace. Hromady se pokryjí plachtami, aby lístky zůstaly vlhké a ohřály se až na 70–80 °C. Jednou týdně se plachty odkryjí a lístky se přerovnají. Po několika týdnech se fermentace přirozeně, sama od sebe zastaví a teplota klesne. Čaj se pak rozprostře na podlaze do výše 20 cm, schne a získává svůj tvar.
Kvalita tmavých puerhů se odvozuje z velikosti lístků. Po dokončení fermentačního procesu se lístky vytřídí do 11 skupin, nejmenší a nejcennější tvoří třídu
Kung Tching, další
Tche Ti a pak následují stupně 1 až 9. Do speciální nadtřídy se řadí mnohatipsové lístky označované jako
King nebo
Imperial (např. náš
Starobylý Zlatý Puerh). Každá z těchto skupin chutná trochu jinak.
Trvanlivost
Trvanlivost Krále Puerhů je neomezená. S přibývajícími léty budou při správném skladování lístky zrát a získávat na kvalitě i ceně.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 6–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
Doporučujeme především přípravu metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.