Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny na jaře 2024 v horách Wu-i v čínské provincii Fu-ťien.
List
Pravidelný, drobný list má hnědočernou barvu, která místy přechází do šedé. V jeho intenzivní kouřové vůni ucítíte borové jehličí a čerstvou stromovou pryskyřici. Vylouhované lístky vám svou vůní připomenou jehličí a pryskyřici, objevíte však i tóny ovocného kompotu a hroznových pecek.
Nálev
Nálev má šedohnědou barvu s fialovými a bronzovými odstíny. Na první přivonění je zřetelně zakouřený, avšak hned po prvním vjemu odhalíte vůni sladkých brambor, tabákového listu a třešňového likéru. Chuť evokuje les, kapradí a mech. Ke konci objevíte stopu mentolu a pomerančového likéru. Dochuť je květinová, svěží a se stopou borového dříví.
Kulinářské doporučení
Lapsang souchong je ideální čaj k těžkým jídlům, protože je dobrý na trávení. Zkusit jej můžete i s domácí pizzou.
Historie čaje
Historie čaje Lapsang souchong sahá do doby dynastie Čching. Tehdy se kvůli průchodu armády zpozdilo sušení čaje, a aby se včas uspokojila poptávka, usušili prodejci lístky v kouři.
Mnoho látek, které tvoří aroma čaje, se získává pouze z borového kouře a v jiných čajích se s nimi nesetkáte. Čaji Lapsang souchong se podobá náš
Čeng Šan Siao Čung, který se také suší nad ohněm, avšak tak, aby kouř lístky nezasáhl.
Trvanlivost
Lapsang souchong patří k pomalu stárnoucím čajům. Díky vysoké fermentaci a tradičnímu způsobu zpracování vám vydrží ve skvělém stavu tři až čtyři roky.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Můžete zkusit i tradiční přípravu metodou
Gong Fu Cha, ale výše popsaná příprava ve slévací konvičce je vhodnější.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.