Žluté výhonky z Mlžných hor Nejvyšší třída vzácného žlutého čaje z míst, kde vznikla první čajová zahrada světa.


Sběrači musí sebrat a pečlivě vytřídit 4–5 tisíc čerstvých lístků. Během jednoho z nejnáročnějších výrobních postupů je pak suší, zahřívají na pánvích, balí do speciálního papíru, vybalují, znovu zahřívají, znovu balí… až vznikne 50 gramů tohoto výjimečného čaje.

Sklizeň a původ

Naše Žluté výhonky byly sklizeny na jaře 2024 v pohoří Meng Ting (Mlžné hory; též Mt. Menghan), v oblasti Ming Šan čínské provincie S’-čchuan. Čínský název čaje zní Meng Ting Chuang Ja (pinyin: Meng Ding Huang Ya), setkat se můžete i s anglickým Yellow Bud.

List

Pravidelné zavřené lístky šedozelené barvy s bíle ochmýřenými tipsy po vylouhování krásně zežloutnou. V jejich decentně pečené vůni rozpoznáte semiš, nové koření, pepř a pryskyřici jehličnatých stromů. Vylouhovaný list voní především po hřebíčku, ale připomene vám i syrové maso.

Nálev

Čirý nálev má bíložlutou barvu. V jeho vůni dominují pražené i syrové ořechy a banánová slupka. Chuť je silná, proto dejte pozor na přelouhování. Na jazyku se vám roztančí bylinné pryskyřice a šalvěj, ke konci pak ucítíte lehký dotek máty. Dochuť je svěží, čistá, s máslovou stopou.

Kulinářské doporučení

Žluté výhonky z Mlžných hor si nejlépe vychutnáte samotné, dobře však doplní i italské těstoviny s mořskými plody.

Historie čaje

Výroba žlutého čaje vyžaduje pravého čajového mistra. Čerstvě sebrané lístky se nejprve krátce suší, pak se cca 20 minut zahřívají na pánvi a poté se na několik hodin zabalí do silného přírodního papíru. Tento postup se jednou zopakuje, pak se lístky opět suší, tentokrát několik dní, a nakonec se lehce pečou. Různí mistři postupují trochu odlišně, výsledkem je však vždy výjimečný, jemně oxidovaný čaj, který se svou unikátní chutí a vůní liší jak od zelených čajů, tak od oolongů. Okolí hory Meng Ting v oblasti Ming Šan na jihozápadním okraji Sečuánské pánve se považuje za kolébku světové čajové kultury. Místní vrcholy, dosahující až 1400 metrů, jsou skoro neustále zahaleny mlhou, což spolu s dešťovými úhrny okolo 2000 mm ročně vytváří pro pěstování čaje ideální podmínky. Zřejmě proto právě zde okolo roku 53 před n. l. vysadil mladý muž Wu Li-čen z divokých čajovníků první čajovou zahradu, o které hovoří nejstarší historické záznamy. Ze stejného místa můžete ochutnat i náš zelený čaj Meng Ting Jün Wu čili Mraky a mlha ze Zamlženého vrchu.

Trvanlivost

Žluté výhonky z Mlžných hor jsou trvanlivý čaj. Do tří let od sklizně si uchová svěží charakter popsaný výše. S přibývajícím časem chuť nabývá na hutnosti a barva lístků i nálevu tmavne. Při dobrém skladování můžete experimentovat s archivací.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou teplou 70–80 °C a nechte louhovat ideálně 1 minutu. Takto lze připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný k přípravě do gaiwanu, nebo metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz