Sklizeň a původ
Náš Pi Luo Chun pochází z úpatí hory Wu Liang ležící v provincii Yunnan na jihozápadě Číny. Sklizen byl ručně v březnu 2024. Oproti tradičnímu drobnolistému zpracování se jedná o velkolistou variantu.
List
Lístky čaje Pi Luo Chun jsou bez chyb, zakroucené do malých spirálek. Skládají se z jednoho tipsu (pupenu) a jednoho sytě zeleného lístku. Na první pohled čaj působí krásným a pravidelným dojmem, i když je každý lístek stočený do trochu jiného tvaru. Vůně suchého listu je tajemná, lehce slámová a jasně v ní rozpoznáte aróma sušících se květů.
Nálev
Nálev je zbarvený od světle žluté do limetkově zelenohnědé barvy. Voní sladce po lučních květech. Vůně vylouhovaného listu je velmi výrazná, připomíná pečené kuře na bylinkách s bramborem, ale lze v ní najít i zeleninové tóny s lehkým zakouřením. V chuti je čaj jemně svíravý, značně povzbuzující a s příjemnou hořčinkou. V dalších doušcích rozeznáte tóny zeleného hrášku a náznakově zelený pepř. Dochuť trvá dlouho, je kouřově nasládlá, taninová a zanechává pocit čistých úst.
Historie čaje
K čaji Pi Luo Chun se váže velké množství legend. Jeho originální název Xia Sha Ren Xiang (zjednodušeně: 吓煞人香; tradičně: 嚇煞人香) můžeme nelichotivě přeložit jako
Strašlivá vůně. Jedna z legend hovoří o sběračce čaje, které docházelo místo v čajovém koši, do něhož se při sklizni lístky ukládají. Proto začala čaj ukládat do záňadří. Tam se teplem jejího těla zahřál a začal vydávat ohromující vůni, která dívku velice překvapila.
Pokud se však omezíme jen na historická fakta, pak podle kroniky Ye Shi Da Guan dynastie Qing, navštívil oblast kolem jezera Tai, kde se čaj původně pěstoval, císař Kang Xi. Čaj mu zachutnal, ale rozhodl se jeho jméno „strašlivá vůně“ změnit na elegantnější „Zelení jarní šnečci“ resp. „Zelené spirálky jara“. Zhen Jun, velký čajový znalec a autor čajové encyklopedie Cha Shuo, jej dokonce řadí na první místo mezi zelenými čínskými čaji, ještě před
Dračí studnu Lung Ching.
Trvanlivost
Zelené jarní čaje z Číny nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování. Doporučená doba je dle způsobu uskladnění do dvou let. Ideálně byste však náš Pi Luo Chun měli vypít do jednoho roku až 18 měsíců od sklizně, tedy přibližně do března až září 2024. Po roce čaj pomalu uvadá a stárne.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 80–90 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha v naší
praktické sadě.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Pokud si k čaji objednáte i
sadu pro Gong Fu Cha, přijde vám v kartonové krabici jako balík.