Sklizeň a původ
Náš Puerh tří barev pochází ze zahrad oblasti Ťing-ku v prefektuře Pchu-er čínské provincie Jün-nan. Sklizen byl v březnu 2014.
List
Šedočerné, sotva znatelně ochmýřené tipsy mají tvar pravidelných jehliček. Po zalití se jejich barva mění do světle zelené. Vůně suchého čaje je decentně animální, kožená, ucítíte stopy hořké čokolády, irské whiskey a semiše. Po vylouhování ve vůni nejprve vyniknou animální tóny, které vystřídají sušené květy, pak ucítíte bílý kandis a nakonec příjemnou vůni semiše.
Nálev
Nálev má světle žlutobílou barvu s odstíny bílého zlata. Jeho decentně kouřová a lehce napražená vůně vám připomene čerstvou zeleninu, bílý cukr a bylinný sirup, naleznete v ní i tóny kvalitních tabákových listů. Chutná lehce a zároveň plně, na jazyku se vám rozvinou decentně trávové a květinové tóny, ucítíte i tříslovinu. Pak nastoupí osvěžující štiplavě mentolový tón. V silnějším nálevu více vystupují hořké a tříslovité tóny. Dlouhotrvající dochuť je suchá a čistá.
Kulinářské doporučení
Puerh tří barev je silně povzbuzující. Hodí se k samostatnému popíjení a dobře ho doplní kvalitní hořká čokoláda.
Historie čaje
Silnému ultrafialovému záření slunce ve vysokých horách na jihu Číny se některé čajovníky ásámského typu přizpůsobily fialovými listy. Jsou však velmi vzácné, mezi běžnými zelenými čajovníky jich roste jen asi 1–2 %, a proto se jejich lístky cení velmi vysoko. Honosný název Puerh tří barev získal čaj proto, že čerstvé, sytě fialové tipsy sušením ztmavnou a po vylouhování se vybarví do zelena.
Již dříve jsme vám nabídli lisovaný
Fialový Pchu-er C‘ Ja Jie Šeng Čcha, který pochází ze starých, divoce rostoucích čajovníků stejného typu.
Trvanlivost
Trvanlivost zrajících šeng puerhů je téměř neomezená. S postupujícím časem čajové lístky i nálev tmavnou a získávají charakter podobný tmavým šu puerhům — chuť získává na plnosti, hloubce a mizí zelenkavé tóny. Proto se jedná o ideální čaj k dlouhodobé archivaci a investičnímu zhodnocení.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v
gong fu konvičce nebo
gaiwanu louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.