Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen v roce 2005 z fialového čajovníku starého 30 až 40 let, který roste ve vysokých horách okresu Ximeng v prefektuře Pu’er čínské provincie Yunnan.
List
Čaj je lisovaný do tvaru koláče o tradiční hmotnosti 357 gramů. List je nelámaný, větší, pěkný. Jeho barva je tmavá až černá. Po vylouhování se listy zbarví do zeleně smetanové. Vůně suchého listu je lehce kořeněná i sladce marcipánová, tajemná a lákající cestám na daleká místa. Vůně vylouhovaného listu je nasládlá, lehce animální. Může evokovat vydělanou kůži nebo sušící se bylinky. Najdete v ní i opojné tóny byliny Champa.
Nálev
Barva nálevu je sytě žlutohnědá, okrová. Chutná výrazně, bez hořkosti a trpkosti, se stopu třísla. Lze rozpoznat stopy vzácného dřeva i bambusu. Přetrvává dlouho a v závěru je jemně květinová. Voní po slazeném mléku a mírně kořeněně. Dochuť je svěží, lehce svíravá, příjemně natrpklá, slámová.
Historie čaje
Zelený Puerh se v provincii Yunnan sbírá, zpracovává a archivuje po staletí. Pochází z čajových stromů až stovky let starých a vždy byl vysoce ceněn pro svou schopností povzbuzovat, pomáhat dobrému toku energií a podporovat trávení.
Mezi starými stromy v Yunnanu je jedna rarita nazývaná Ye Sheng Cha nebo Zi Ya čili po našem Fialový Puerh. Jeho listy jsou zcela odlišné od ostatních běžných čajovníků svou barvou i souvisejícími vlastnostmi. Ve vysokohorském Yunnanu roste takových stromů jen asi 1–2 %. Honosně se také nazývá
Čaj tří barev, protože rostoucí čerstvé listy a tipsy jsou sytě fialové, sušený list je jasně tmavé barvy a po vylouhování se barva listů změní do zelena.
Trvanlivost
Zi Ya Ye Sheng Cha patří mezi čaje s prakticky neomezenou trvanlivostí. V průběhu let se chuť, vůně i barva nálevu mění a získávají na kvalitách. S věkem navíc značně roste i cena, a proto se jedná o ideální čaj k uložení do archivu.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat ideálně 1–2 minuty. Takto lze připravit až čtyři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho ale doporučujeme připravit tradiční metodou Gong Fu Cha v naší
praktické sadě.
Nůž na puerh
Lisovaný čaj vysoké kvality je tvořen celým listem, který se musí před přípravou čaje rozebrat do jednotlivých lístků. Řezáním, lámáním nebo jiným necitlivým způsobem dochází k poničení čajových listů, ty potom v nálevu hořknou a čaj ztrácí na kvalitě. K správnému porcování se proto používají pouze speciální puerhové nožíky vyráběné v různých typech provedení.
Pokud si objednáte jen 50 gramů již naporcovaného čaje, nebudete nožík potřebovat, avšak objednáte-li si celý koláč, doporučejeme vám přikoupit i praktický nožík, který vidíte na fotografiích. Postup porcování pak ukazuje tento fotonávod:
Poznámka: Ve fotonávodu je použit odlišný typ nože, než který
aktuálně nabízíme.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Pokud si k čaji objednáte i
sadu pro Gong Fu Cha, přijde vám v kartonové krabici jako balík.
Podívejte se na
další lisované čaje.