Thajská princezna neboli Jing Shuan Vznešený polozelený čaj, který díky snadné přípravě potěší i začátečníky.


Když někteří pěstitelé čaje odešli po komunistické revoluci z jihočínské provincie Yunnan, usídlili se v horách severního Thajska a vyšlechtili zde nové odrůdy speciálně pro polozelené čaje čili oolongy. Ochutnejte jejich Thajskou princeznu a určitě se do ní zamilujete.

Sklizeň a původ

Jak název napovídá, naše princezna pochází z Thajska, konkrétně z okresu Mae Lao v provincii Chiang Rai. Sklizena byla v březnu 2024 z indočínského kultivaru No. 12 neboli Jing Shuan vyšlechtěného speciálně pro čaje typu oolong. Oolongy jsou jen částečně fermentované a stojí mezi čaji zelenými a černými. Proto se jim říká též polozelené.

List

List má sytou, temně zelenou barvu. Sbírají se vždy dva velké listy s řapíkem a následně se stočí do pevných kuliček o průměru 5–7 mm. Suchý list voní jako svěží zelené čaje s příjemnou stopou eukalyptu a máty. Nahřátý list vám vůní připomene sladké brambory a letní louku.

Nálev

Po vylouhování dostanete sytě žlutý nálev, který voní po jablku se skořicí, propolisu a lučních květech. Chuť je bylinná, se znatelným smetanovým nádechem. Dochuť trvá déle a je příjemně svíravá.

Historie čaje

Oolongy se v Thajsku vyrábějí přibližně od roku 1960. K většímu rozmachu však došlo až po roce 1990, kdy se zde pro výrobu oolongů začaly pěstovat speciálně vyšlechtěné odrůdy čajovníků. Přední thajské odrůdy nesou označení Jin Xuan (známý též jako No. 12) a Si Ji Chun (No. 17). Jejich pěstitelé pocházejí z jihočínské provincie Yunnan a do Thajska se uchýlili před komunistickou revolucí.

Trvanlivost

Jing Shuan patří mezi dlouhotrvanlivé čaje. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám 5–8 let a v průběhu času se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát. Thajská princezna je značně tolerantní k teplotě vody a jen obtížně jde přelouhovat. Začátečníci se tedy nemusí bát, že se připraví o chuťový zážitek, když doporučený postup přesně nedodrží.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Thajská princezna - suchý a mokrý list
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz