Sklizeň a původ
Čaj pochází z východočínské provincie Fu-ťien z oblasti An-si. Byl sklizen v květnu 2024.
List
Světle až tmavě zelený list je svinutý do malých granulek. Jeho svěží vůně vám připomene meloun a plody opuncie, najdete v ní však i lehce dřevité tóny. Vylouhovaný list nejprve voní jako avokádo a vzápětí se rozvinou i orchidejové tóny.
Nálev
Světle žlutozelený nálev voní po květinách, jeho chuť je lehká, s jemně máslovými tóny, bez hořkosti a třísla. Svěží dochuť trvá středně dlouho.
Kulinářské doporučení
Čaj je vhodným doplňkem k lehkým jídlům francouzské nebo středomořské kuchyně. Doporučujeme ho také k vydatné snídani, při které potřebujete načerpat energii pro nadcházející den.
Historie čaje
Železná bohyně patří k nejslavnějším oolongům a čajům vůbec. Již dříve jsme vám představili její
více fermentovanou archivní verzi, nyní ochutnáte verzi známější, méně fermentovanou.
Lístky jsou fermentovány přibližně z 20 %, zajímavou a plnou chuť jim pak dodává cca 25% pečení. Přestože to je více než u ostatních světlých oolongů, zachovává si hodně svěžesti. Ve starších dobách se Železná bohyně tradičně vyráběla tmavší a fermentovanější, ale s rostoucí oblibou světlých oolongů se většina výrobců přeorientovala na světlou verzi.
Čaj se jmenuje po
čínské bohyni soucitu Kuan-jin, která je ženským protějškem indického bódhisattvy Avalókitéšvary. Prodává se též pod názvem Tie Guan Yin King a jedná se o nejzajímavější ze světlých bohyní na českém trhu v cenové kategorii do 200 Kč za 50 g.
Trvanlivost
Železná bohyně patří mezi dlouhotrvanlivé čaje. Pokud ji uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám 5–8 let a v průběhu času se v ní rozvinou nečekaně zajímavé tóny.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Železná bohyně je značně tolerantní k teplotě vody a jen obtížně jde přelouhovat. Začátečníci se tedy nemusí bát, že se připraví o chuťový zážitek, když doporučený postup přesně nedodrží.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.