Sklizeň a původ
Lístky pocházejí z kultivaru Šuej-sien a byly sklizeny na podzim roku 2023 v pohoří Wu-i v čínské provincii Fu-ťien.
List
Podlouhlé, lehce stočené lístky jsou pravidelného tvaru a hnědočerné barvy. V jejich tajuplné vůni objevíte stopy koření a léčivého balzámu. Po vylouhování vám připomenou vůni ječné kávy, rozehřáté pryskyřice a teplých jablek.
Nálev
Medově až kávově hnědý nálev je decentně zakalený. Jeho výrazná bylinná vůně vám evokuje máslový karamel, indické máslo ghi a kořen kostivalu. V chuti najdete tóny vzácných dřev, které se postupně přeměňují v tóny kandované hrušky a vykuřovadla. Zakončuje je hřejivá stopa kardamonu a kávy. Lehce tříslová balsamická dochuť vám připomene banánovou slupku a broskev.
Kulinářské doporučení
Útesový oolong doporučujeme vyzkoušet s bílým masem připraveným na přírodní způsob a bílým chlebem.
Historie čaje
Významná část oolongů se vyrábí v severní části province Fu-ťien v horách Wu-i. Počátky jejich výroby sahají až do doby dynastie Tang v druhé polovině prvního tisíciletí. Za dynastie Song byly čaje z této oblasti prvními, které se odváděly na císařský dvůr (tribute tea). Když začali do Fu-ťienu a hor Wu-i cestovat úředníci a učenci, byli nadšeni jejich chutí, zcela odlišnou od tehdy nejrozšířenějších zelených čajů.
První oolong byl vyroben v roce 1725, kdy výrobci v jižní části provincie Fu-ťien zvané
An-si použili výrobní postupy čajů z hor Wu-i. Lístky útesových oolongů rostou na skalnatém pobřeží, které je bohaté na minerály. I proto jsou oolongy z hor Wu-i na čajovém trhu jedny z nejcennějších.
Chcete-li ochutnat archivní čaj stejného typu a ze stejné oblasti, zkuste naše
Ta Chung Pchao neboli Velké šarlatové roucho z roku 2005.
Trvanlivost
Útesový oolong z pohoří Wu-i je trvanlivý čaj. Správně uskladněn vydrží v dobrém stavu i přes 15 let. Fénixy a útesové oolongy nebývají krátce po sklizni moc zajímavé. Do plné kvality dozrávají teprve druhým až třetím rokem. Tento náš čaj je nyní ideálně a velmi zajímavě vyzrálý.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong fu cha. Stejné množství čaje v
gong fu konvičce nebo
gaiwanu louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.