Zelený nefrit z divokých stromů kraje An-chua Silně povzbudivý zelený čaj sbíraný v biokvalitě z divoce rostoucích čajovníků.


V kopcovitém Chu-nanu, proslaveném zrajícími čaji hei cha, se zelený čaj příliš nevyrábí, Zelený nefrit je proto spíše rarita. Způsobem výroby horkou parou se podobá čajům japonským a stejně jako ony má silně povzbuzující účinky.

Sklizeň a původ

Náš Zelený nefrit byl sklizen v hornaté oblasti An-chua čínské provincie Chu-nan v čase nejkvalitnějších sklizní, koncem března roku 2024.

List

Drátkovitě svinutý pravidelný list je temně zelené až zelenočerně lesklé barvy. V jeho příjemně mechové vůni naleznete tóny mléčné čokolády a trávy. Vylouhovaný list voní smetanově sladce se stopami nového koření.

Nálev

Nálev má světle žlutozelenou barvu se zelenými odlesky. Jemně sladká vůně vás překvapí i trávovými a zřetelně mořskými tóny. V chuti je čaj výrazně sladký. Jeho hutná, ale přesto svěží chuť vám připomene cukrovou vatu, narazíte též na stopy manga a citronové nebo limetové kůry. Dochuť trvá dlouho, je suchá a sladkokyselá, po chvíli se vyvine do minerálních a slaných tónů.

Kulinářské doporučení

Čaj je velmi povzbuzující a hodí se k samostatnému popíjení, můžete ho však také zkusit s krémovými dorty a lanýži.

Historie čaje

Ručně sbírané lístky Zeleného nefritu pochází ze stromů divokých čajovníků a nesou označení bio kvality. Zpracovávají se podobně jako japonské čaje horkou parou. Díky tomu v nich, stejně jako u japonských čajů, vyniknou trávové tóny a zůstane zachován vysoký obsah povzbudivých látek. Oblast Chu-nan (Hunan) proslavily především čaje hei cha. Odtud pochází čajové skvosty jako Paj Ša Si (Bai Sha Xi) nebo lisované čaje se zlatou plísní Ťin Chua. Zelený čaj z této oblasti je spíše raritou, kterou si určitě nenechte ujít.

Trvanlivost

Zelený Nefrit je čaj střední trvanlivosti. Doporučujeme ho spotřebovat do dvou let od sklizně. Zelené čaje se obecně pro delší skladování nehodí. Zhruba po roce se jejich svěžest a kvalita snižují a po více než dvou letech je z nich znatelně starší čaj.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5-6 gramů čaje (jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte 80 °C vodou a nechte louhovat ideálně 1 minutu. Takto lze připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný k přípravě do gaiwanu, nebo metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Zelený nefrit - listZelený nefrit - detail listu
  • Zelený nefrit - suchý a mokrý list
  • Zelený nefrit - nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz