Sklizeň a původ
Lístky v bio kvalitě byly sklizeny na jaře 2024 v prefektuře Čang-ťia-ťie, ležící na severozápadě čínské provincie Chu-nan a proslavené národním parkem Wu-ling-jüan.
List
Drátkovitě svinutý, 2–3 cm velký list bez tipsů má temně zelenou až modrozelenou barvu. Jeho vůně za sucha je bylinně nasládlá až tropicky sladkokyselá. Vylouhovaný se krásně zeleně rozzáří, voní navinule sladce a energicky jako kupa mokré trávy.
Nálev
Lehce zakalený nálev má světle žlutozelenou barvu. Jemně sladká vůně připomíná třešňové listy nebo trávu a obsahuje decentně kouřové tóny. V chuti je čaj trávově nasládlý, připomene vám zelenou okurku a narazíte též na stopy tropického ovoce. Dochuť trvá dlouho, je svěží, sladká, s decentně nahořklým tříslem.
Kulinářské doporučení
Čaj silně povzbuzuje, a hodí se proto k pití při náročné duševní práci, u které musíte zůstat dlouho svěží. Výborně se doplňuje s vánočkou namazanou máslem.
Historie čaje
Čínsky se čaj nazývá
Čang-ťia-ťie Mao-ťien (pinyin:
Zhangjiajie Mao Jian). První část názvu určuje místo původu lístků, druhá část označuje jejich kvalitu.
Mao-ťien se podobně jako
Mao-feng překládá jako
ochmýřený nebo též
péřový vrcholek, jedná se však o třídu o stupeň nižší.
Divoké peří se zpracovává podobně jako japonské čaje horkou párou. Díky tomu v něm, stejně jako u japonských čajů, vyniknou trávové tóny a zůstane zachován vysoký obsah povzbudivých látek. Původem, způsobem zpracování a povzbudivými účinky se mu velmi podobá čaj
Zelený nefrit, který však patří do vyšší kvalitativní třídy, a je proto dražší.
Trvanlivost
Divoké peří je čaj střední trvanlivosti. Doporučujeme ho spotřebovat do dvou let od sklizně. Zelené čaje se obecně pro delší skladování nehodí. Zhruba po roce se jejich svěžest a kvalita snižují a po více než dvou letech je z nich znatelně starší čaj.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou teplou 80 °C a nechte louhovat ideálně 1 minutu. Takto lze připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný k přípravě do gaiwanu, nebo metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.