Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen v roce 2009 v oblasti
An-si, která leží na jihu čínské provincie
Fu-ťien.
List
Velmi pečlivě vytříděné hnědočerné lístky jsou svinuté do stejně velkých granulek různého tvaru. Vůní vám připomenou brambory pečené ve slupce, jemné kakao či hořkou čokoládu, a po delším přivonění ucítíte i stopy pryskyřice a kadidla. Po vylouhování se ve vůni objeví tóny hořké tropické okurky momordiky a grilovaného červeného masa.
Nálev
Čirý nálev má okrovou barvu třtinového cukru muscovado. V jeho vůni ucítíte cukr smíchaný s citronem a čerstvě rozsekaný kandys. Dotkne se vás i nádech černého ásámského čaje. V chuti archivního Pen Šanu najdete dřevité a pečené tóny nebo jedlé kaštany. Po polknutí ucítíte drobné, oživující mravenčení. Dochuť je nepatrně svíravá, lehká a čistá, s tóny lučních květin.
Kulinářské doporučení
Pokud chcete archivní Pen Šan doplnit drobným jídlem, doporučujeme tyčinky sypané růžovou solí.
Historie
Název Pen Šan (pinyin: Ben Shan) by šel nejspíš přeložit jako Hora Počátku (anglicky
Source Mountain). Jedná se o čajový kultivar z rodiny
Se Čung (pinyin:
Se Zhong či
Se Chung), který se tradičně pěstuje v oblasti An-si. Je blízce příbuzný slavné Železné bohyni Tchie Kuan Jin, kterou nabízíme hned ve třech variantách:
světlou královskou,
tmavou archivní a
žlutou. Mezi další podobné čaje vyráběné v An-si, vždy z trochu odlišných kultivarů, patří například
Chuang Ťin Kuej neboli Zlatý skořicovník či Mao Sie (pinyin:
Mao Xie) neboli Vlasatý krab.
S oolongy z hory Pen se můžete setkat jak v této středně fermentované a pečené podobě, tak v podobě zelenější, méně pečené a slaběji fermentované. Oolongy se pečou až po fermentaci ve speciálních píckách na oheň, elektřinu nebo plyn. Někdy se pečení několikrát opakuje a může trvat až 100 hodin. Z jednoho základního čaje tak vzniká řada variací s unikátními chutěmi. Vše záleží jen na umu čajových mistrů.
Trvanlivost
Archivní Pen Šan patří mezi čaje s téměř neomezenou trvanlivostí, které jsou ideální pro dlouhodobé skladování. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám prakticky na věky a časem se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze připravit tři až čtyři nálevy. Čaj je ideální k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha v naší
praktické sadě.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.