Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen roku 2011 v čínské provincii Chu-nan a zpracován v továrně Anhua Tea Factory.
List
Drobné i větší lístky mají hnědou a místy tmavě zelenou barvu. Spolu s klacíky jsou pevně nalisované do cihly o váze 1 kg. Do jejího hladkého povrchu jsou vylisována čínská písmena a logo továrny. Dřevitě mechová vůně suchého listu připomíná sherry a přírodní oleje. Po vylouhování se rozvoní teplými, lehce kouřovými tóny, které evokují ovoce nakládané v alkoholu, kvalitní rum, velké květy a přírodní oleje.
Kromě celé cihly, která jde rozebrat puerhovým nožem, dodáváme již rozebraný čaj po 50 a 100 gramech.
Nálev
Čirý nálev s drobnou usazeninou na dně šálku má žlutohnědou barvu se zlatavým leskem. V jeho silné, lehce napražené vůni ucítíte tóny karamelizovaných ořechů a velkých květů. Ve vícevrstvé plné a zároveň lehké chuti, která je prosta trpkosti a hořkosti, objevíte náznaky jemně propečené chlebové kůrky, obilné kávy a „medového keře“ honeybush. Dochuť není dominantní, avšak doznívá dlouho. Převažuje v ní čistá, lehce napražená kyselinka.
Kulinářské doporučení
Nálev má povzbuzující a mysl projasňující účinky. Hodí se k rozjímání, přemýšlení a harmonizaci duše. Pokud jej chcete zkombinovat s jídlem, doporučujeme lehké sladké dezerty.
Historie čaje
Plně oxidovaný čaj, kterému na Západě říkáme černý, označují Číňané jako chung-čcha ( 紅茶, hongcha) čili červený. Termín černý nebo též tmavý čaj (黑茶, chej-čcha, pinyin: hei-cha) je v Číně vyhrazen pro čaje zrající a speciálně stařené, z nichž nejznámější pocházejí z oblasti Pchu-er v provincii Jün-nan. Černé čaje chej-čcha však najdete i v provincii
Chu-nan, kde je jako první začala vyrábět právě Anhua Tea Factory, ze které pochází naše cihla.
Anhua Tea Factory se jmenuje po okresu
An-chua a byla založena roku 1902. Čaj prodává pod značkou China Tea, používá však logo bývalé státní společnosti CNNP (China National Native Produce & Animal By-Products Import & Export company), která původně zastřešovala všechny významné čajové továrny v Jün-nanu. V 80. a 90. letech 20. století se CNNP privatizovala a rozdělila na jednotlivé továrny. Její logo se však stále používá, neboť je ve světe čajů pchu-er a chej-čcha nejstarší a nejznámější.
Z výrobků Anhua Tea Factory doporučujeme ochutnat i
Chu-nan Šou-ču Fu Čuan, cihlu se vzácnou plísní zvanou Ťin Chua neboli Zlatý květ.
Trvanlivost
Trvanlivost čajů chej-čcha je neomezená. S postupujícím časem chuť získává na plnosti, hloubce a mizí případné zelenkavé tóny. Jedná se o ideální čaj pro dlouhodobou archivaci. Cena čajů chej-čcha každý rokem roste.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
Podívejte se na
další lisované čaje.