Sklizeň a původ
Čaj vyrobila a do tvaru hnízda slisovala továrna National Eco-Tea Industry Co. Ltd. z města Jün-sien (pinyin:
Yunxian) v prefektuře
Lin-cchang čínské provincie
Jün-nan. Lístky byly sklizeny v okolí továrny koncem března roku 2005.
List
Pravidelné, 3 cm dlouhé, hnědošedé až tmavě zelené lístky s bílozlatými tipsy jsou ideálně vyzrálé a středně silně nalisované do tvaru hnízda. Na povrchu jsou lístky celé, uvnitř jsou trochu drobnější a jako u všech hnízd pevněji slisované. Uprostřed hnízda je zalisovaný
nej fej neboli malý certifikát o původu puerhu.
Suchý list vydává výraznou, pro zelené puerhy typickou animální vůni, ve které najdete stopy kůže a černého pepře. Po vylouhování vůně zhutní a objeví se v ní stopy kosené zelené trávy, uhlí, spáleného dřeva, sladu a černého pepře.
Nálev
Nálev má hutnou, sytě žlutou barvu, je lehce zakalený a může obsahovat drobné kousky, které projdou sítkem. V příjemné a decentně pryskyřičné vůni ucítíte kůži, nahřátá dřeva a stopu kouře. Chuť je plná, výrazná, zakulacená, ale ne drsná. Nedře a zpočátku ani nesvírá. Příjemně zaplní ústa a po chvíli v nich zanechává živý a mile štiplavý dojem. Závěrem navodí pocit, jako byste žvýkali stvol trávy. V druhém nálevu vyniknou zejména jablečné tóny. Dochuť je trávová, čistá a se sladkou pichlavostí dlouho zůstává v ústech.
Kulinářské doporučení
Čaj je vhodný k samostatnému popíjení. Silně vás povzbudí, při únavě vás postaví na nohy a dodá vám životní energii. Dobře se též doplňuje se silnou čokoládou nebo suchými bílými víny. Můžete ho zkusit i při popíjení sektu.
Historie
Puerhy se tradičně lisují do různých tvarů: koláčů ping-čcha (pinyin:
bingcha), cihel fang-čcha (pinyin:
fangcha) nebo čuan-čcha (pinyin:
zhuancha), a dokonce hub ťin-čcha (pinyin:
jincha). Tvar našeho čaje se nazývá tchuo-čcha (pinyin:
tuocha) a nejčastěji se překládá jako miska nebo hnízdo.
Dříve bylo lisování důležité, protože se lisovaný čaj snáze převážel na hřbetech koní a jiných zvířat. Předpokládá se, že kulaté tvary koláčů a hnízd měly uprostřed otvor, kterým se provlékaly provazy. Dnes se ovšem puerhy lisují především proto, že slisovaném lístky zrají rychleji než sypaný čaj.
Při nákupu hnízd tchuo-čcha buďte opatrní. Mnoho z nich je podvodných, lákají krásným vzhledem na povrchu, uvnitř však obsahují jen nekvalitní drť. Naše hnízdo je však stejně dobré uvnitř jako navenek.
Trvanlivost
Trvanlivost zelených šeng puerhů je prakticky neomezená. S postupujícím časem lístky i nálev tmavnou a dostávají charakter podobný tmavým šu puerhům. Chuť získává na plnosti, hloubce a mizí zelenkavé tóny. Jedná se o čaj vhodný pro dlouhodobou archivaci. Jestliže hledáte ideální čaj pro investiční zhodnocení, pak je to právě zelený šeng puerh.
Jak si čaj připravíte
Hnízdo nejprve rozeberte na jednotlivé lístky nebo menší kousky
nožem na puerh nebo jiným vhodným nástrojem. Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 100° C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
Podívejte se na
další lisované čaje.