Sklizeň a původ
Čaj pochází z čínské oblasti oblasti Meng-chaj a byl sklizen na jaře 2008.
List
Drobnější lístky stupně 3 až 5 (viz dále) jsou pevněji lisované do 250gramové cihly. Za sucha voní jako vlhký dřevěný popel, dřevo a pražené arašídy. V hřejivé vůni vylouhovaného listu ucítíte vzácná dřeva, ostružiny, černý lesní med a stopovou vůni portského.
Stupně kvality lístků tmavého puerhu
Kvalita lístků tmavých puerhů se odvozuje z jejich velikosti. Po dokončení fermentačního procesu se lístky vytřídí do 11 skupin, nejmenší a nejcennější tvoří třídu Kung Tching, další Tche Ti a pak následují stupně 1 až 9. Do speciální nadtřídy se řadí mnohatipsové lístky označované někdy King nebo Imperial (např. náš Starobylý Zlatý Puerh).
Každá z těchto skupin chutná trochu jinak. Aby však byla chuť ještě lepší a komplexnější, používají se většinou k lisování směsi různě velkých listů a také směsi listů z různých míst nebo dokonce oblastí. Náš Meng-chaj Lang-che 2008 je nalisován z lístků stupně 3 až 5.
Nálev
Nálev má rudohnědou barvu tmavého mahagonu. Po nalití do šálku se na hladině rozehraje prchavá hra vonných silic a vosků, které čaji dodávají aroma. Ucítíte hořkou čokoládu, pražené arašídy a horký asfalt. Chuť připomíná hroznový cukr, je bez hořkosti, na jazyku jen lehce štiplavá a trpká. Připomene vám hořkou čokoládu a kakaové boby, najdete v ní i stopy kávy. Dochuť je výrazná a evokuje lesní jahody.
Kulinářské doporučení
Meng-chaj Lang-che 2008 je ideální ke sladkým dezertům, koláčům a dortům. Hodí se též jako průvodce červených vín.
Historie čaje
Čtvrtkilová cihla patří mezi tradiční tvary, do kterých se puerh lisuje. Mezi další oblíbené tvary patří koláče, hnízda a houby. Naše cihla je zabalena do bambusového listu a neobsahuje štítek
Nej Fej potvrzující původ čaje, ani tištěný přebal. Nejedná se tedy o oficiální produkci továrny Lang-che, nýbrž o produkci privátní. Při té obchodník s konkrétním záměrem nakoupí čajové lístky a ty předá spolu se svou chuťovou představou do továrny k lisování.
Továrna, jejíž celý název zní Lang-che Čcha Čchang (Langhe Cha Chang, 郎河茶厂), byla založena v okrese Meng-chaj (Menghai, 勐海) roku 1995 a brzy si vybudovala pověst jedné z nejznámějších jün-nanských značek zrajících čajů. Její výrobky jsou obzvlášť vhodné pro dlouhodobou archivaci, protože se fermentují šetrným postupem zvaným wo tuej (wo dui, 渥堆), který zachová většinu z charakteru původního čajového materiálu.
Trvanlivost
Meng-chaj Lang-che 2008 se řadí mezi dlouhotrvanlivé čaje. V průběhu let zraje a získává na nových kvalitách. Jeho trvanlivost je prakticky neomezená.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
Podívejte se na
další lisované čaje.