Vodní víla Základní třída útesového oolongu určená k běžnému popíjení.


Šuej Sien neboli Vodní víla je v Číně velmi oblíbený čaj k pozdní snídani. Peče se v elektrických pecích, a díky tomu je cenově dostupnější než nejkvalitnější, ručně zpracované útesové oolongy ze stejné oblasti.

Vodní víla

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny na jaře 2024 v čínských horách Wu-i v provincii Fu-ťien.

List

Nepravidelně veliké lístky jsou podlouhlé, lehce esíčkovitě svinuté, bez tipsů. Občas mezi nimi najdete hnědočervený řapík. Jejich pečená vůně vám připomene perník a hořkou čokoládu s mandlemi. Po vylouhování převládnou tóny podobné černému pivu, zaznamenáte i surové železo, švestková povidla a broskve.

Nálev

Nálev má bronzově hnědou barvu. Jeho výrazná vůně evokuje lesní med, fialky a máslové sušenky. Chuť Vodní víly je napraženě sladká, místy decentně hořká a vzápětí ovocná. Připomíná praženou pohanku a čerstvě naklíčené mungo. Dochuť je lehce napražená, s tóny navinulého ovoce a s mírným tříslem.

Kulinářské doporučení

Vodní vílou můžete zapíjet housku s máslem k snídani nebo si u ní odpočinout v podvečer, po ruchu všedního dne. V jihovýchodní Číně, kde je tento čaj nejoblíbenější, se podává po ránu nebo k pozdní nedělní snídani.

Historie čaje

Čínsky se čaj jmenuje Šuej-sien (pinyin: Shuixian, připadně Shui Hsien). Shui je označení pro vodu, Hsien se překládá jako duch nebo nesmrtelný. Těmito dvěma znaky Číňané označují květinu u nás známou jako narcis. Název čaje Vodní víla (Water Sprite) není tedy přesný, ale v čajové terminologii se běžně používá. Vodní víla se řadí do skupiny útesových oolongů a je představitelem jejich základní třídy. Ta se vyznačuje rychlejší výrobou, při které se využívají elektrické pece. Cena je tak oproti tradičně zpracovaným čajům podstatně nižší, zatímco kvalita lístků zůstává stále na dobré úrovni. Chcete-li Vodní vílu porovnat s útesovým oolongem vyšší třídy, zkuste náš Útesový oolong z pohoří Wu-i nebo Archivní Ta Chung Pchao čili Velké šarlatové roucho.

Trvanlivost

Vodní víla je trvanlivý čaj. Při správném uskladnění vám vydrží v dobrém stavu přes 10 let. Tmavé a fermentovanější oolongy vydrží déle než zelené a navíc časem zrají.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong fu cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce nebo gaiwanu louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Vodní víla - suchý a mokrý list
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz